Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mörkertalet: Tusentals kan vara smittade utan att veta

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Polisen i byn Vo Euganeo där Italiens första dödsoffer fanns.
Foto: NICOLA FOSSELLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Personal gör tester.
Foto: NICOLA FOSSELLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN
Andrea Crisanti, professor i molekylär parasitologi

Många kan ha coronaviruset utan att veta om det. 

En studie från en liten by utanför Venedig visar att hälften av alla som smittades av viruset inte hade några symptom. 

En liknande studie från Columbia University i New York varnar att så många som 86 procent av de som smittas inte visar några, eller endast lättare symptom – och att det var detta som drev på spridningen i Kina. 

Att inte testa för covid-19 kan innebära stora mörkertal, då många uppvisar inga, eller översiktliga, symptom, enligt en italiensk studie som citeras av Financial Times.

Samtliga invånare i byn Vo Euganeo, belägen strax utanför Venedig, testades inom loppet av tio dagar. Alla som var smittade placerades i karantän, och sex av dem uppvisade inga symptom.

– Om de inte hade identifierats skulle infektionen ha fortsatt, säger han till tidningen, säger Andrea Crisanti, professor i molekylär parasitologi, till Financial Times.

Symptomfria driver på smittan

Detta backas upp av en amerikansk studie, genomförd av forskare på Columbia University i New York, där 86 procent av alla coronasmittade inte uppvisade några symptom, skriver Daily Mail.

En studie bestående av uppgifter från Kina visar på samma resultat – många av smittbärarna vet inte om att de är smittade, för att symptomen är så pass milda. 

Studien visade också att de symptomfira också, med stor sannolikhet, var de som drev på smittspridningen i Kina.

I Storbritannien har regeringens vetenskapsrådgivare, Sir Patrick Vallance, varnat för att en promille av landets befolkning kan vara smittade, vilket skulle innebära att 70 000 personer är smittade – i stället för de 2 000 som hittills bekräftats.


https://twitter.com/SuneEngel/status/1239947669709127682
Kjell Mo, Henrik Tidefjärd och Klara-Maria Mach är några av svenskarna som insjuknat.

LÄS MER: Här samlat svaren på de vanligaste frågorna om coronaviruset. 


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.