Gravida får rätt till ersättning för coronarisk

Gravida kvinnor löper 70 procent större risk att smittas av covid-19, enligt en ny amerikansk studie.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Colourbox / Colourbox

Regeringen har beslutat att gravida får rätt till ersättning från vecka 20, om arbetsgivaren inte kan säkerställa att jobbet är fritt från smittorisk.

Beskedet kommer efter att Socialstyrelsen klassat gravida som en riskgrupp.

– Vi har tittat på frågan och i kväll kan vi meddela att den gruppen kan använda förmånen som graviditetspenning, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till Expressen.

Det finns en betydande risk att gravida föder för tidigt om de smittas med covid-19, och den 26 februari klassade Socialstyrelsen gravida från vecka 20 som en riskgrupp. 

En av 35 havande kvinnor som fått virussjukdomen i vecka 22-27 riskerar att föda före vecka 28, en av 70 kvinnor som infekteras under 28-31 kan föda mycket för tidigt och mellan vecka 32 och 36 föder en av 13 kvinnor i förtid.

– För tidig förlossning innebär en risk för barnets utveckling och välmående. En väldigt tidig födsel kan innebära problem med andningen och den kognitiva förmågan, säger Urban Nylén, medicinsk sakkunnig på Socialstyrelsen.

Men gravida har ändå inte fått rätt till ersättning från Försäkringskassan, vilket andra riskgrupper som cancersjuka och personer med kroniska lungsjukdomar.

Kan få graviditetspenning

På torsdagen gav regeringen beskedet att gravida från vecka 20 till vecka 36 har rätt till så kallad graviditetspenning, vilket motsvarar 80 procent av lönen, om arbetsgivaren inte kan säkerställa att det inte finns en risk att personen smittas på jobbet. Ersättningen gäller inte för de som kan arbeta hemifrån.

– Vi har tittat på frågan och i kväll kan vi meddela att regeringen kommit fram till slutsatsen att den gruppen kan använda förmånen som graviditetspenning, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Expressen.

– Kan arbetsgivaren inte lösa arbetsuppgiften på ett sätt som innebär att man hanterar de risker som finns, då har den gravida rätt till den här förmånen.

Reglerna gäller från och med nu och gravida kan ansöka om graviditetspenning från och med nu.

Så ser smittspridningen ut för de olika mutationerna: ”Vi har en generell smittspridning”.