Gravida Erica, 26, tvingas jobba trots stor covidrisk

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Erica Alm måste fortsätta jobba som förskolelärare eftersom hennes arbetsgivare inte anser att det finns en smittorisk.
Foto: Privat / Läsarbild
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Det finns en allvarlig risk att föda för tidigt om en gravid kvinna drabbas av covid-19, enligt Socialstyrelsen, som klassar gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.

Men Erica Alm, 26, måste fortsätta jobba som förskolelärare, eftersom hennes arbetsgivare inte anser att det finns någon större risk att hon blir smittad på jobbet.

– Jag är rädd för att föda för tidigt och att mitt barn ska skadas.

Erica Alm från Eskilstuna väntar sitt tredje barn och är i 18:e veckan. Om två veckor kommer hon att klassas som en riskgrupp enligt Socialstyrelsen.

Det finns nämligen en betydande risk att gravida föder för tidigt om de smittas med covid-19. En av 35 havande kvinnor som fått virussjukdomen i vecka 22-27 riskerar att föda före vecka 28, en av 70 kvinnor som infekteras under 28-31 kan föda mycket för tidigt och mellan vecka 32 och 36 föder en av 13 kvinnor i förtid.

– För tidig förlossning innebär en risk för barnets utveckling och välmående. En väldigt tidig födsel kan innebära problem med andningen och den kognitiva förmågan, säger Urban Nylén, medicinsk sakkunnig på Socialstyrelsen.

Oron: Smittas på jobbet

Erica Alm är rädd för att smittas på jobbet. På grund av det nuvarande läget är det många vikarier i omlopp, och familjer till barn i förskolan har haft covid-19.

– Nu är man ju inne i en tredje våg i Stockholm, så det går undan med smittspridningen. Jag är rädd för att bli sjuk så att jag föder mitt barn för tidigt.

Dessutom avråds gravida från att vaccinera sig.

– Då är man väldigt oskyddad, i riskgrupp, och får inte vaccinera sig.

Rätt till graviditetspenning

Men trots det tvingas Erica Alm fortsätta att jobba som förskolelärare fram till åtta veckor före förlossningen, eftersom gravida inte har rätt till så kallad förebyggande sjukpenning av Försäkringskassan – om det inte finns en särskild risk att drabbas på jobbet.

Gravida har i stället rätt till så kallad graviditetspenning på 80 procent av lönen, om deras arbetsgivare bedömer att det finns en risk att personen smittas på jobbet.

Erica Alm har bett om att bli avstängd så att hon kan få graviditetspenning. Men det har inte godkänts av arbetsgivaren.

Erica Alm ska ha ett möte med sin arbetsgivare på fredagen för att göra en riskanalys. Hon hoppas att regeringen listar gravida som några som får en förebyggande sjukpenning.

– Jag har varit i kontakt med facket och bollat tankar med dem. Vi får se vad riskanalysen visar.

Ministern: Arbetsgivarens ansvar

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger till Expressen på torsdagen att regeringen kommit fram till att gravida ska täckas av graviditetspenningen – och inte få förebyggande sjukpenning.

– Vi har tittat på frågan och kan meddela att den gruppen kan använda förmånen som graviditetspenning.

Men Erica som jag har intervjuat säger att hon inte känner sig trygg, trots att arbetsgivaren menar att jobbet är riskfritt?

– Det är arbetsgivaren som har miljöansvaret. Graviditetspenningen är formad så att arbetsgivaren först har en skyldighet att anpassa arbetet. Går inte det har den enskilde rätt till ersättning.

Då kan vi se effekten av vaccineringen mot corona