Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Godkännande av vaccin planeras i mellandagarna

Matti Sällberg om att Pfizers vaccin har godkänts i Storbritannien.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten väntas ta det första beslutet om ett godkännande av vaccin i mellandagarna.
Foto: Colourbox
Flera vaccinkandidater ska snart upp i EMA.
Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN
Charlotta Bergquist, Läkemedelsverket.
Foto: Läkemedelsverket / Läkemedelsverket

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas ta det första beslutet om ett godkännande av vaccin mot coronaviruset den 29 december.

– Vi jobbar hårt för att det ska komma ett beslut då, säger Charlotta Bergquist vid Läkemedelsverket, som deltar i granskningen av vaccinet, till Ekot.

Det är Pfizer/Biontechs vaccinkandidat som beslutet gäller, men beslutet kan enligt Bergquist flyttas fram till i januari om det visar sig att granskarna har flera frågor som läkemedelsbolaget behöver besvara. Dessutom kommer en annan vaccinkandidat, från Moderna, att tas upp i EMA den 12 januari.

Blir vaccinet godkänt kommer först en rekommendation från EMA:s vetenskapliga kommitté varpå EU-kommissionen fattar det formella beslutet. Därefter är det tillåtet att sälja vaccinet i hela EU.

”Så snart som möjligt efter helgerna ska det här vara i gång”

Så snart coronavaccinet har kommit till Sverige är det Folkhälsomyndighetens ansvar att transportera vaccindoserna ut till regionerna. Transporterna ska vara redo efter jul- och nyårshelgen.

– Vi är mitt i upphandlingsprocessen, som ska göras klar de närmaste veckorna. Då kan vi ge mer uppgifter om detaljerna. Så snart som möjligt efter helgerna ska det här vara i gång, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, till Ekot.

Försenat

Samtidigt meddelar Pfizer att de inte kommer att kunna leverera så många vaccindoser i år som planerat på grund av problem med leveranskedjan, enligt Wall Street Journal.

”Det är även viktigt att belysa att utkomsten av de kliniska försöken tog längre tid än tänkt”, uppger en talesperson för Pfizer till tidningen.

Planen var att 100 miljoner doser skulle skickas ut i år men den siffran kommer i stället att landa på 50 miljoner.

Nästa år väntas företaget skicka ut över en miljard doser som planerat.

Pfizers vaccin får nödgodkännande i Storbritannien