Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Goda resultat av Astra-vaccin – nu kan Tyskland tvärvända

Vaccinforskaren Matti Sällberg förklarar hur vaccinet fungerar mot virusvarianterna.
En dos av Astra Zenecas vaccin minskar risken för en svår covidinfektion med 90 procent, enligt nya brittiska resultat.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Storbritannien har vaccinerat nästan en tredjedel av sin befolkning.
Foto: JOE GIDDENS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: CHRISTIAN MARQUARDT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En dos av Astra Zenecas vaccin minskar risken för en svår covidinfektion med 90 procent, enligt nya brittiska resultat som Daily Mail rapporterar om.

Nu överväger Tyskland att börja använda vaccinet även för äldre.

Storbritannien var tidigt ute i vaccinracet. Landet nödgodkände Astra Zenecas vaccin först av alla och fixade också tidigt ett avtal med bolaget.

På så vis kunde landet dra i gång sin vaccinationskampanj före resten av Europa.

Nu har omkring en tredjedel av befolkningen blivit vaccinerade. Det syns också i statistiken, där dödligheten bland britter äldre än 75 har minskat med 40 procent.

Risken minskar med 90 procent

Enligt tidningen minskar risken att bli så svårt covidsjuk att man behöver vård med 90 procent efter bara den första Astrasprutan.

Siffrorna kommer från brittisk sjukvård och har delgetts brittiska ministrar, uppger Daily Mail. Resultaten ligger i linje med en skotsk studie, enligt vilken Pfizer/Biontech och Astra Zenecas vaccin gav ett skydd på 85 respektive 94 procent mot att bli svårt covidsjuk.

I Sverige används inte Astras vaccin till personer över 65. Det har inte funnits tillräcklig data på hur effektivt vaccinet är för de som är äldre än så, enligt Folkhälsomyndigheten.

Och även om den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, och världshälsoorganisationen WHO har godkänt vaccinet i alla åldersgrupper resonerar flera andra länder likadant som Sverige.

Tyskland kan tänka om

Det här har på sina håll lett till en misstro mot Astra Zenecas vaccin. The New York Times rapporterade nyligen att hundratusentals doser ligger oanvända i Tyskland, eftersom folk hellre vill ha sina doser från Pfizer.

Nu kan landet vara på väg att godkänna vaccinet även för 65-plussare, skriver The Guardian.

– Vi kritiserade aldrig vaccinet, vi kritiserade bara bristen på data för gruppen över 65, säger Thomas Mertens som leder expertkommittén Stiko, enligt tidningen.

I Frankrike har presidenten Emmanuel Macron kallat vaccinet för ”kvasi-ineffektivt” för 65-plussare, även om han senare har backat från det och slagit fast att han själv skulle ta emot en spruta från tillverkaren.

Två tredjedelar av doserna har uteblivit

”Mindre än vad som krävs”, säger Emma Spak på SKR.