Gieseckes råd till Irland: Låt smittan spridas

Före detta statsepidemiologen om Sveriges strategi och smittspridningen i en en intervju från i somras.
Johan Giesecke.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
På Irland har nu totalt 33 444 bekräftade fall av coronaviruset registrerats. 1 792 personer har dött.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK

Johan Giesecke råder Irland att låta smittan spridas bland personer under 60 år. 

Han råder också det irländska parlamentet att inte sätta allt hopp till vaccin. 

– Vi kanske måste vänta på det och det kanske inte är så effektivt för de som behöver det mest, berättade han, enligt Irish Times.  

Sveriges tidigare statsepidemiolog, numera rådgivare åt Världshälsoorganisationen WHO, har under onsdagen gett irländska parlamentets covid-19-utskott råd kring hur de ska hantera coronapandemin. 

Han rekommenderar Irland att låta smittan spridas bland personer som är yngre än 60 år, och i stället koncentrera sig på att skydda personer i riskgrupp. Han trycker också på vikten av att testa boende och personal på äldreboende. 

”Folk är inte dumma”

Johan Giesecke sa också till utskottet att Sveriges strategi, som ju inte inneburit total nedstängning, fungerat eftersom Sverige litat på sin befolkning. 

Vidare sa han ”Folk är inte dumma” och att befolkningen kommer agera om de får berättat för sig hur man ska göra för att skydda sig. 

Den före detta statsepidemiologen framförde även att skolor behöver vara öppna och underströk att det inte skiljer något mellan hur skolbarn i Sverige och i Finland blivit smittade - trots att Finland stängt skolorna. 

Inför utskottet höjde Giesecke också ett varningens finger för att covid-19 innebär ett hot mot demokratin i flera länder där en del politiker tillskansat sig makt under pandemin som de kanske inte kommer att släppa. 

Sluta sträva efter att helt pressa ned smittan 

Giesecke var inte ensam om att tala inför utskottet. Även Kirsten Schaffer, ordförande för en ideell organisation som ska sprida information om klinisk mikrobiologi, uttalade sig. Hon sa att Irland borde sluta sträva efter att helt pressa ner smittan. 

På Irland har nu totalt 33 444 bekräftade fall av coronaviruset registrerats. 1 792 personer har dött. 

Hör svidande kritiken mot premiärministerns coronatal.