Gieseckes kritik mot andra länder – försvarar Sverige

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Fullt av folk på Södermalm i Stockholm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke sågar Storbritanniens coronastrategi i intervju med brittiska UnHerd.

Samtidigt menar han att alla europeiska länder kommer att drabbas på ungefär lika mycket av pandemin.

– Det vi ser är en tsunami av en egentligen ganska mild sjukdom som sveper över Europa, säger Johan Giesecke till UnHerd.

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nuvarande rådgivare för WHO, har medverkat i en stor intervju med brittiska UnHerd. Där riktar han hård kritik mot Storbritannien och andra länder som använt sig att hårda restriktioner för att bekämpa coronapandemin.

I stället lyfts den svenska vägen som mer grundad i vetenskap.

– Sveriges regering bestämde i januari att åtgärderna vi skulle ta mot krisen skulle baseras på vetenskap. Om du tittar på åtgärder som tas i andra länder nu så kommer du att se att få av dem har ett enda spår av vetenskap bakom sig, säger Johan Giesecke till UnHerd.

Sågar brittiska vägen

Den brittiska planen var inledningsvis att försöka uppnå flockimmunitet. Men sedan kom en helvändning, varpå landet stängdes.

När premiärministern Boris Johnson tog beslutet hade flera andra länder börjat stänga ner. Därtill föreslog en opublicerad studie från Imperial College att dödstalen i Storbritannien riskerade att bli mycket höga om planen kring flockimmunitet genomfördes.

Men Johan Giesecke menar att den planen var bättre för landet, och att studien från Imperial College både var överdrivet negativ och baserad på felaktiga premisser.

– Vi var väldigt nöjda över att ha samma strategi som Storbritannien. Det gav trovärdighet till det som vi gjorde, men sedan gjorde Boris Johnson en 180-graders vändning, säger Johan Giesecke till UnHerd.

Han betonar dock att flockimmunitet inte är Sveriges strategi, utan en biprodukt av den. Den huvudsakliga planen är att skydda de gamla och svaga i möjligaste mån.

Giesecke: Samma resultat i alla länder

Johan Giesecke liknar coronautbrottet vid en tsunami som svept över Europa. Trots att viruset inte har hög dödlighet vidtog flera länder hårda restriktioner som nu inte går att ångra.

Enligt epidemiologen kommer flera länder behöva testa olika vägar när det blir dags att lätta på restriktionerna. Om en lättad åtgärd leder till fler dödsfall dras den tillbaka. Då får man testa en annan väg tills restriktioner kan börja hävas utan dödsfall.

Men i slutändan kommer alla europeiska länder påverkas ungefär lika mycket, hävdar Giesecke. De dödsfall som undviks genom nedstängningar kommer i stället att komma när restriktionerna ska börja hävas.

Därmed menar Johan Giesecke att Sverige inte klarat sig värre än något annat land, utan främst ligger före i processen mot att nå en immunitet bland befolkningen.

– De flesta kommer att få sjukdomen utan att ens märka det, säger Johan Giesecke till UnHerd.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Professor Ingmar Skoog vill att Folkhälsomyndigheten tar hjälp av experter på äldre i kampen mot smittan.