Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gieseckes förvåning över virusspridningen

Gjorde prognos över flockimmunitet - hade fel om omfattningen.
Tom Britton och Johan Giesecke i Morgonstudion i SVT.
Människor på Drottninggatan i Stockholm i november.
Foto: Amir Nabizadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke.
Foto: SVT / Skärmdump
Strandvägen i november.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I april påstod både Johan Giesecke och Tom Britton att halva Stockholm skulle vara immun i maj.

Så blev det inte – och nu förklarar de varför de hade fel. 

– Det är ett virus som lurat oss och som kommer lura oss igen, säger Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog, i SVT:s ”Morgonstudion”. 


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

I onsdags rapporterades 174 nya dödsfall med corona i Sverige – en siffra som påminner om de som rapporterades under våren.

Då pratade både Johan Giesecke och matematikprofessorn Tom Britton om att stora delar av Stockholm snart infekteras och därmed få immunitet.

Men efter en lugn sommar kom den andra vågen. 

– Jag hade önskat att jag hade kristalkulan och kunde förutse bättre. En del saker var inte fel och del saker blev inte rätt. Det är bättre om jag sagt exakt hur det skulle gå. Men så är världen. Ska man inte uttala sig alls? Jag vet inte om det är ett bättre alternativ, säger Tom Britton i ”Morgonstudion”.

”Spridas som en influensa” 

De beskriver två orsaker till att de hade fel. Den ena är att smittspridningen är ojämn, och tycks sprida sig i kluster. Smittan hoppar från en grupp till en annan.

Den andra anledningen är att det är svårt att förutse människors beteende – hur väl människor följer restriktioner och rekommendationer påverkar smittspridningen.

– Jag trodde nog det skulle spridas mer som en influensa, att den sprids mer jämnt – inte anhopningar, säger Johan Giesecke.

Han vill inte se fler restriktioner.

– Nej, man måste vänta och se vilken effekt det vi har får. Man kan inte ändra allt för ofta. Om man ändrar det en gång i veckan vet man inte vad man gör.

Se också:

Professorn berättar att coronaviruset inte sprider sig som de först trodde.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.