Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Giesecke: Kan bli olika regler runtom i Sverige

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Enligt Johan Giesecke är Sverige ett av de länder där sjukdomen gått längst.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Johan Giesecke har det pågått diskussioner om olika coronaregler i olika delar av landet, eftersom smittspridningen kommit olika långt på olika platser.
Foto: Colourbox
Människor i Tantolunden i Stockholm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Enligt WHO-rådgivaren och tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke pågår diskussioner om olika coronaåtgärder i olika delar av landet.

– Själva principen, att man kanske har olika regler i olika delar av Sverige, det funderas på den, säger han i Sveriges Radio.

I söndagens ”Godmorgon, världen!” i P1 intervjuades Giesecke om hur Europas länder långsamt öppnas upp.

– Det är fascinerande det här med att lätta på restriktioner, det finns inte ett enda land som jag känner till där man funderande på hur man skulle avskaffa restriktionerna när man införde dem. Alla länderna tittar sig nu förvirrat omkring, utom Sverige förstås, säger han till radion.

Enligt Johan Giesecke är Sverige ett av de länder där sjukdomen gått längst.

– Många har haft den, men där ligger ju Sverige främst, i och med att vi haft en så mild nedlåsning, vi har ju en fjärdedel av befolkningen i Stockholmsregionen som har haft sjukdomen.

Giesecke: Har diskuterats inom Folkhälsomyndigheten

Stefan Löfven har tidigare sagt att inrikesresorna i sommar kan vara i fara, och i helgen sa Anders Tegnell till TT att vi inte ska ”hälla bensin på brasan i de delar av landet där smittspridningen går långsamt”.

Själv säger Johan Giesecke att har planer på att åka till Västkusten i sommar, men att han inte kommer resa utomlands. Enligt honom har det pågått diskussioner om olika coronaregler i olika delar av landet, eftersom smittspridningen kommit olika långt. 

– Det har diskuterats att man skulle ha olika regler för olika delar av samhället, så att vissa regler gäller på Gotland men inte i Västra Götalands-regionen.

Den 22 april sa Johan Giesecke att diskussionerna förts inom Folkhälsomyndigheten

– Ja, jag var på Folkhälsomyndighetens morgonmöte i går och det är en sak som diskuterades där, att man kommer ha olika regler i olika delar av landet. 

Till SR säger han att ett exempel skulle kunna handla om rekommendationer kring krogar.

– Ta restaurangerna, i Stockholm kan man ju snart öppna dem. Men man kanske inte ska göra det på Gotland för att ta ett exempel. Men tydligen är det juridiskt oerhört svårt. Riksdagen kan inte stifta lagar som inte gäller hela riket, säger han till SR.

Expressen har sökt region Stockholm, som hänvisar till att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vid presskonferensen den 23 april sa biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i Expressen TV:

– Om det är ett extremt läge där det är väldig skillnad på smittan så kanske man kan tänka sig det, men just nu så är det hela riket som gäller för restriktionerna.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

Löfven om sommaren: ”Blir ovanlig”

Stefan Löfven om sommaren 2020.