Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Giesecke: Alla kommer att utsättas för corona

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Före detta statsepidemiologen, Johan Giesecke.
Foto: SVT / Skärmdump
En skylt på en bar i Stockholm uppmanar om att hålla avstånd.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdguiden påminner om vikten att hålla avstånd på Södermalm i Stockholm.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Charlotta Bergquist
Foto: Läkemedelsverket / Läkemedelsverket
Jenny Rehnman, avdelningschef på Socialstyrelsen, och Taha Alexandersson, under gårdagens pressträff om coronaläget i Sverige.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Före detta statsepidemiologen Johan Giesecke säger att alla kommer att bli smittade av coronaviruset, förr eller senare.

Giesecke säger att hur lång tid det tar i varje land beror på hur strikta restriktioner och rigorösa nedstängningar som införts.

– Vi kommer alla utsättas för viruset, men 98 procent kommer inte att märka det, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Professor emeritus Johan Giesecke har publicerat en artikel i den prestigefulla medicinska tidskriften The Lancet i den skriver han att alla kommer att drabbas av viruset men 98 procent inte kommer märka det. 

I SVT:s Morgonstudion säger han att av de 98 procent som ”inte kommer märka det” visserligen kommer att få covid-symptom, men inte behöva uppsöka sjukvård.

– Vi vet inte varför vissa blir mer sjuka än andra, det kan ha med genetiken att göra, eller smittdosen. Men det normala är att man får väldigt lite symtom, säger han.

Hur lång tid det tar för det nya coronaviruset att ta sig igenom ett samhälle beror på, säger han.

 Det beror på hur hårda nedstängningar man har. Ju hårdare nedstängningar man har desto längre tid kommer det ta säger han. Det kan ta månader, det kan ta år beroende på hur hård avstängning man har, säger han och tillägger:

– Det har varit mycket diskussioner. Men det är nog så att man smittar ganska mycket även när man inte har några symtom.

Giesecke: Immunititen kortvarig

Johan Giesecke säger sig vara skeptisk till att ett vaccin som tas fram kan ha god effekt mot viruset Sars-CoV-2, då den naturliga immuniteten ser ut att vara kortvarig.

– Mycket talar för att immunitet efter en infektion är ganska dålig och kortvarig. Vi talar om månader, säger han i Morgonstudion och tillägger:

– Om den naturliga infektionen då ger lite tveksam immunitet, så är det inte säkert att vaccinet blir särskilt bra. Så man ska inte sätta allt sitt hopp till att det kommer ett bra vaccin.

Vaccin tar tid

Flera forskningsgrupper runtom i världen arbetar på ett vaccin, där Oxford University nu hoppas på att eventuellt kunna ha en färdig produkt till hösten – men alla är inte lika optimistiska.

– Det är optimistiskt att tro att det kommer ett år 2021, säger Charlotta Bergquist, chef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket, till SVT tidigare i veckan.

Man måste ha ordentligt med data för ett vaccin som man ju ger till friska personer, säger hon.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Ålder är en av de största bidragande faktorerna till hur du kan drabbas av corona.