Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra fall av indiska mutationen i Sverige – upptäcktes i Stockholm

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska institutet
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.
Foto: Region Stockholm
De fyra fallen av den indiska mutationen upptäcktes i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Fyra fall av den indiska dubbelmutationen har upptäckts i Stockholm. 

Det är de första fall som rapporterats i Sverige. 

– Vi får hoppas att det är så att man ringar in fallen ganska snabbt, säger region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund. 

Den indiska dubbelmutationen har tidigare upptäckts i Norden. Redan i mitten på april konstaterades fall i Norge, och bara dagar senare i Danmark. I övriga Europa har den hittats i länder som Storbritannien, Grekland, Italien och Schweiz.

Nu har den alltså hittats i Stockholm. Ett orosmoment med mutationen är att den skulle kunna göra viruset mindre mottaglig för vaccinets effekt. 

– Alla de här varianterna har flera olika mutationer, men det som är speciellt med den här varianten, och det är därför den kallas för dubbelmutanten, är att den har två mutationer på spikeproteinet som inte har setts tillsammans i någon av de tidigare varianterna som var och en tror man har effekt på vacciners effektivitet, säger Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska institutet.

Mutationerna har sedan tidigare upptäckts i den sydafrikanska och den brasilianska varianten, samt den som hittats i Kalifornien.  

– Det är därför den här varianten är superintressant och måste övervakas, säger Ali Mirazimi. 

Indien värst drabbat 

Indien är just nu det värst drabbade landet i världen när det gäller covid-19. Den senaste tiden har hjärtskärande rapporter kommit från de mest tätbefolkade områdena, där fullbelagda sjukhus tvingats neka sjukvård till människor som insjuknat i svår covid-19. 

Smittläget i Indien är allvarligt - kan det bli värre i Sverige om mutationen brer ut sig här?

– Vi vet inte hur pass mycket av den allvarliga situationen i Indien beror på den här mutationen. Vi har inte någon aning om det ens är kopplat. 

Hur orolig ska man vara?

– Gemene man behöver inte vara mer oroliga för den här varianten än vad man är för den ursprungliga varianten. Var och en ska göra vad den kan för att stoppa smittspridningen, och det gäller exakt samma typ av åtgärder.

Smittskyddsläkaren: omständigheterna ska undersökas

Nu ska omständigheterna kring de upptäckta fallen undersökas, säger region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund till TT. 

– Vi får hoppas att det är så att man ringar in fallen ganska snabbt. Den brittiska varianten har tagit över i regionen och i hela Sverige, men den sydafrikanska och brasilianska varianten har vi ju ett antal av men de har inte på något vis tagit över. Så vi får hoppas att den här kan hanteras på samma sätt, säger Maria Rotzén Östlund till TT.