Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksbankens coronapaket: Värdepapper för 300 miljarder

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 helgen.
Investeraren Gregory Rowe på golvet på New Yorks exchange.
Foto: CRAIG RUTTLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Skärmarna visar det spanska indexet i Madrid i dag.
Foto: ALTEA TEJIDO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA-börsen handelsstoppades under 15 minuter efter att kursen störtdök med tio procent under måndagen.

Också Stockholmsbörsen har haft en skakig dag och föll 4,7 procent.

Nu går Riksbanken ut med ett åtgärdspaket. Bland annat utökas köpen av värdepapper med upp till 300 miljarder kronor och bankerna får låna till lägre ränta.

Sveriges riksbank erbjuder utökade lån till bankerna till förmånliga villkor. Man sänker utlåningsräntan för lån över natten till bankerna från 0,75 till 0,20 procentenheter över reporäntan. Reporäntan är fortsatt noll procent.

Bankerna får veckovis låna en obegränsad mängd pengar mot säkerhet med tre månaders löptid till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan.

Riskbanken ökar också flexibiliteten kring vilka säkerheter som bankerna kan använda när de lånar pengar. 

USA-börsens krasch värsta på 33 år – Di:s Frida Wallnor rapporterar från Wall Street i New York.

Utökar köpen av värdepapper

Köpen av värdepapper kommer att utökas med upp till 300 miljarder svenska kronor i år. Riksbanken kommer vid behov att köpa såväl stats-, som kommun-, och bostadsobligationer, och köpen inleds omgående. Att köpa en obligation innebär att man lånar ut pengar till exempelvis staten eller en kommun till fast ränta.

”Åtgärderna innebär att bankerna kan låna pengar hos Riksbanken till lägre ränta, att det tillförs ytterligare likviditet till det svenska finansiella systemet och att räntemarknadens funktionssätt förbättras”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Och vidare:

”Den ekonomiska utvecklingen och läget på finansiella marknader, i både Sverige och andra länder, försämras nu mycket snabbt. Riksbanken står mot den bakgrunden beredd att vidta ytterligare åtgärder och tillföra den likviditet som behövs, även mellan ordinarie penningpolitiska möten. Alla Riksbankens verktyg kan användas.”

I fredags beslutade Riksbanken att låna ut 500 miljarder kronor till företag via bankerna. Detta för att undvika att livskraftiga företag slås ut till följd av coronaepidemin.

Stora börsras

Under söndagen sänkte amerikanska centralbanken räntan till noll. När börsen öppnade under måndagen spreds panik bland investerarna och kursen störtdök. 

Fallet utlöste ett automatiskt stopp som pausade handeln i 15 minuter. 

Stoppet aktiveras i ett läge då S&P 500 sjunker med 7 procent, enligt Washington Post. Under måndagen hann kursen sjunka med 8,1 procent. 

Efter att handeln återupptogs sjönk Dow Jones med 10,5 procent medan S&P 500 sjönk 9,8 procent och Nasdaq sjönk 9,6 procent.

Dow Jones tapp eliminerade den stigning som följde efter att president Donald Trump utlyste nationellt nödläge under fredagen. Presidentens beslut kommer att ge tillgång till upp till 50 miljarder dollar mot viruset.

Under Trumps presskonferens på måndagen, där han uppmanade amerikaner att hålla sig inomhus och i små grupper, rasade börsen. Dow Jones upplevde den värsta dagen på 33 år. 

Syftet med stoppet är att hindra börsen från att falla fritt och ge investerarna tid att omvärdera sina kalkyler. Stoppet som i vanliga fall slår in väldigt sällan har nu utlösts tre gånger under två veckor.

Ras på Stockholmsbörsen

Också Stockholmsbörsen rasade. 

Indexet OMXSPI stängde på minus 4,7 procent medan storbolagsindexet med de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen, OMXS30, backade 8,4 procent under måndagen men återhämtade sig till viss del och landade på 3,4 procent vid stängning.

H&M föll 10,7 procent. Försäljningen för klädjätten har drabbats hårt av coronaviruset. Speciellt dåligt har det gått i Kina. Under det senaste kvartalet minskade omsättningen i Kina med 24 procent, enligt Carnegie.

Också Electrolux har drabbats hårt och backade med nio procent. 

Danske Bank förväntar sig en lägre vinst och drar tillbaka sin helårsprognos med anledning av virusspridningen, rapporterar Dagens industri.

Banken skriver att den signifikant försämrade makroekonomiska miljön i spåren av coronavirusutbrottet väntas ha en negativ effekt på bankens finansiella resultat under 2020, rapporterar Di och hänvisar till ett pressmeddelande. 

Ilsket röda siffror i New York

På måndagskvällen när börsen på Wall Street i New York stängde lyste siffrorna ilsket rött.  S&P 500 rasade 12 procent medan Dow Jones föll 12,9 procent och Nasdaq 12,3 procent. 

Det innebär att Dow Jones gjorde sin värsta dag sedan 1987 – den svarta måndagen gick Dow Jones ner 23 procent.

Till Expressen säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– Det är fritt fall nu och pessimismen har verkligen fått övertaget.  Detta är en måndag som kommer att gå till historien. Det är oerhörda nedgångar, och det är extra oroväckande efter att USA:s riksbank, Federal Reserve, tillsammans med andra riksbanker just sjösatt ett gigantiskt räddningspaket på 700 miljarder dollar som ska ut i ekonomin. Och dessutom chocksänkt räntan med hundra punkter. Ändå reagerar marknaden så här.

– Då är känslan att vad ska till för att investerare ska känna fast mark under fötterna?

Vad krävs för att de åter ska känna att de står stadigt?

– Jag trodde att de åtgärder vi sett skulle gjuta visst mod i investerare. Nu måste finanspolitiken göra ännu mer – och kraftfullare åtgärder; särskilt i USA. Dock litar man inte på att Donald Trump är en person som kan göra något åt detta.

– Han har ju inte visat prov på detta. Särskilt inte när han stänger gränser och menade i början att det var ett asiatiskt och europeiskt problem.Detta index, OMX Stockholm PI, väger samman värdet på alla aktier som är noterade på Stockholmsbörsen. Det ger en helhetsbild av utvecklingen på börsen.
Foto: Skämdump / Google
Börsindex över hela världen visar i dag röda siffror. Världsindexet DJ World backade med 6,3 procent.
Foto: Skärmdump / Avanza

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och väl ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.


LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

LÄS MER: Experternas tips: Bolag och branscher att investera i nu


Donald Trump utlyste nödläge under fredagen