Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friska vill testa sig – för att gå på fest

Vissa regioner tvingas till att skärpa indikationen om testning, berättar Folkhälsomyndigheten
Människor testar sig för att kunna få på fest.
Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild på fest.
Foto: Lien, Kyrre / TT NYHETSBYRÅN
Ambulanser saneras efter att de har lämnat av patienter på akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Trots pandemin arrangeras det fortfarande stora fester i Södertälje – ibland med 300 till 400 deltagare.

På vårdcentralerna är det nu allt fler som vill testa sig för corona för att kunna gå på fest, enligt kommunen.

– Det är väldigt bekymmersamt, säger Södertäljes säkerhetschef Anna Flink.

Spridningen av coronaviruset

I Stockholms län är trycket på coronatestningen så pass högt att många med symptom har svårt att få tag i ett test.

Men det är inte bara människor med symptom som vill testa sig i länet. I Södertälje har vårdcentralerna märkt av att många friska personer vill testa sig för covid-19, så att de ska kunna gå på fest utan att smitta andra.

– Man vill kunna säga: ”Jag är frisk och kan festa”. Men det belastar sjukvården, säger kommunens säkerhetschef Anna Flink till Expressen och fortsätter:

– Det är ingen allmän rättighet att testa sig. Det är en skyldighet att testa sig ifall man har symptom eller jobbar, eller lever, med människor i riskgrupp. 

”Ska vara pinsamt”

Det utbredda festandet oroar kommunen som ser att ansökningarna från privatpersoner om att få servera alkohol fortsätter att trilla in trots mörka rubriker om ökad smittspridning.

Då kommunen inte kan förbjuda festerna valde man under onsdagen att arrangera en pressträff där festvåningsuthyrare och arrangörer uppmanades till att säga nej till festandet.

– Det ska inte vara pinsamt att tacka nej, det ska vara pinsamt att tacka ja till fester i detta läge, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, i ett pressmeddelande.

”Ska vi gå i konkurs?”

Farid Hanon är hyresbokare på Mona Lisas Festvåning i Södertälje. Han säger att de arbetar noggrant med att hålla restriktioner på festerna och han tycker det råder dubbelmoral kring kommunens agerande.

– Kommunen bryr sig inte om företagen. Vi har varit på möten med kommunen och vi hade stängt en lång tid i våras – men vi har dyra hyror som måste betalas. Ska vi gå i konkurs?, säger han och fortsätter:

– De har riktat in sig på festvåningarna. Det bedrivs inga kontroller i matbutikerna, på Systembolaget eller på andra platser där det kan vara mycket människor.

När det kommer till friska individer som coronatestar sig för att festa är han skeptisk till kommunens uppgifter.

– Vi ställer inga krav på test och de flesta av våra kunder kommer inte från Södertälje så de besöker inte vården här, säger han.

Se också:

Så väntas försäljningen påverkas av alkoholförbudet.
Britton: ”Om vi inte skärper till oss kan det bli en ganska mörk bild fram till nyår”.