Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förtroendet för regeringen sjunker – men Tegnell ökar

Statsministern intervjuas av Expressens Maggie Strömberg.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förtroendet för Stefan Löfvens sätt att hantera coronapandemin minskar.

Det visar en ny undersökning från DN/Ipsos.

Men även oppositionen får lägre betyg i mätningen.

När coronapandemin hade slagit till som värst och det var dags för svenska folket att utvärdera regeringens insats fick den och statsminister Stefan Löfven ett övergripande gott betyg.

De flesta tyckte att utvecklingen gick åt rätt håll.

Men nu sjunker förtroendet för statsministern, enligt en ny mätning från DN/Ipsos.

I maj svarade 49 procent att de tyckte att Stefan Löfven dittills hade hanterat coronautbrottet ”i huvudsak bra”. I juni hade siffran sjunkit till 39 procent – och nu är den nere på 34, skriver DN.

Förtroendet för regeringen sjunker

Motsvarande siffror för regeringen är 50, 38 respektive 36 procent, så även där har förtroendet sjunkit drastiskt.

Men det har det också gjort för oppositionspartierna.

Enligt DN/Ipsos nya mätning tyckte 30 procent att oppositionen hade hanterat coronautbrottet ”i huvudsak bra” i maj. I juni var siffran nere på 20 procent och nu har den halverats till 14 procent.

– Under borgfreden i våras framstod det som att alla partier gemensamt arbetade för Sveriges bästa. Det är förtroendeskapande, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

”Då faller tilltron”

Han fortsätter:

– Nu är vi tillbaka i gamla hjulspår med större polarisering och höjd konfliktnivå. Då faller tilltron till politikerna och det gäller även oppositionen.

För Anders Tegnell har 63 procent av svenskarna förtroende, enligt DN/Ipsos. Det är något mindre än de 69 procent som hade förtroende för statsepidemiologen i april, men mer än junisiffran: 60 procent.

– Det kan handla om att Anders Tegnell ger ett stabilt intryck, han håller sin linje trots att han ansätts hårt, säger Nicklas Källebring till DN.

Så gjordes undersökningen

Ipsos har genomfört 1 182 intervjuer med röstberättigade väljare under perioden 11–23 augusti. 291 intervjuer gjordes via sms-länk med ett slumpmässigt urval. 891 intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

 

Källa: Dagens Nyheter

Expressens politiska kommentator summerar dag tre av ”Fem dagar om framtiden” som sändes under onsdagen.