Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DIREKTRAPPORT

Försökspersoner fick feber och huvudvärk av Pfizers vaccin

Pfizers vd kommenterar nyheten om nytt vaccin.
Pfizer.
Foto: FRANKHOEMANN/SVEN SIMON / STELLA PICTURES/DDP IMAGES SVEN SIMON
Pfizer.
Foto: GUERIN CHARLES/ABACA / STELLA PICTURES/GUERIN CHARLES/ABACA
Carrie, 45, från Missouri i USA säger att hon fick huvudvärk, feber och värk i hela kroppen, rapporterar brittiska Mirror.
Foto: Twitter

Frivilliga försökspersoner berättar att de fick huvudvärk, feber och värk i kroppen av Pfizers covid-vaccin. 

En jämför biverkningarna med en ”svår baksmälla”, skriver Mirror.

Flera säger att de är stolta över att få bidra till kampen mot coronaviruset. 

Spridningen av coronaviruset

Mer än 43 500 personer i sex länder har deltagit i fas tre av läkemedelsföretaget Pfizers test av det enligt uppgift effektiva vaccinet mot covid-19.

Nu berättar några av dem om vaccinets biverkningar.

Carrie, 45, från Missouri i USA säger att hon fick huvudvärk, feber och värk i hela kroppen, rapporterar brittiska Mirror. Hon jämför den första dosen med effekten av influensavaccin. Det blev värre efter den andra dosen, säger hon.

https://twitter.com/DailyMirror/status/1326242471571906561

”Som svår baksmälla”

– Det var som en svår baksmälla, säger Glen Deshields, 44, från Austin i Texas i USA.

I försöken får vissa personer vaccin medan andra får en verkningslös medicin. Detta för att man ska ha en kontrollgrupp.

Glen Deshields säger att han testade positivt för antikroppar, så han är övertygad om att han fått vaccinet. Han känner det som att han deltar i ett krig mot coronaviruset, skriver Mirror.

”Medborgerlig plikt”

– Ett av min farfars första minnen var när kyrkklockorna ringde vid första världskriget slut. Jag känner på samma sätt. Gudskelov, det här kommer att ta slut, säger han.

Carrie säger att det var en ”medborgerlig plikt” att delta i försöken – och att nyheten om att vaccinet är effektivt gör henne ”mycket stolt”, enligt Mirror.

– Tanken att kunna göra något för att folk inte ska lida och inte förlora familjemedlemmar, för att vi bli av med det och återgå till något slags normala liv, det är drivkraften för mig. Jag vill inte att fler ska bli sjuka, säger Carrie.

”Minsta jag kan göra”

Också Bryan, 42, från Rome i Georgia i USA är stolt över att vara med.

– Det är det minsta jag kan göra för att hjälpa till eftersom många i USA lider i onödan av viruset. Det är pinsamt hur USA:s president har hanterat pandemin, säger han.

Professor John Bell i den brittiska insatsgruppen för vaccin säger att han är ”70 till 80 procent” säker på att att vaccin ska kunna återföra Storbritannien till det normala före påsk nästa år.

Se också:

Susanne Spector, makroekonom Nordea, om nyheten från Pfizer.