Förslaget: Ska kunna sparka ovaccinerad vårdpersonal

Var halvvaccinerad • Inga allvarliga symptom.
Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aida Hadzialic är oppositionsregionråd i Region Stockholm.
Foto: MARTINA HUBER

Vård- och omsorgspersonal som vägrar att vaccinera sig borde kunna sparkas. Det föreslår sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), rapporterar Sveriges Radio.

Senare på måndagen tar Liberalerna avstånd från uttalandet – och menar att det finns andra lösningar.

Även den socialdemokratiska oppositionen är kritisk:

– Vi måste agera nu, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

Regionstyrelsen i Region Dalarna har tidigare beslutat om att utreda möjligheten att kunna neka jobb till vård- och omsorgspersonal som vägrar vaccin mot covid-19.

Nu vill Anna Starbrink, liberalt sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, gå ett steg längre. Hon vill att vårdpersonal som vaccinvägrar ska kunna sparkas.

– Om frågan måste ställas på sin spets. Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först, då ställer jag mig på patientens sida, säger Anna Starbrink till Sveriges Radio.

– Vi tycker att det är helt orimligt att äldre människor och sköra människor ska riskera att bli smittade av personal för att de har valt att inte vaccinera sig, fortsätter hon.

Partiet tar avstånd

Förslaget skulle kräva en ändring av smittskyddslagen. Som den är utformad i dag går det inte att ställa krav på att anställda inom vård- och omsorg ska vara vaccinerade mot smittsamma sjukdomar, som covid-19.

På måndagskvällen säger Liberalernas partisekreterare, Juno Blom, att partiet tar avstånd från Starbrinks förslag.

– Vi har inte haft det på bordet, säger hon till SR.

Juno Blom menar att problemet i stället kan lösas genom omplacering och motivationssamtal.

Även oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) ställer sig kritisk till Anna Starbrinks förslag. Att ändra i lagen skulle ta för lång tid, menar hon.

– Vi måste agera nu. Stockholms äldre måste skyddas nu. Då handlar det om att så fort som möjligt öka vaccinationsgraden bland de anställda, givet då att vi är sist i landet, säger Aida Hadzialic till Expressen.

Föreslår snabbutredning

Oppositionen vill snarare se en åtgärd som den i Region Dalarna. Att kunna neka ny, ovaccinerad personal lyfts som en särskilt effektiv lösning i Stockholm, där det finns ett stort inflöde av nya och timanställda.

– Vi menar att varenda gång en ny kommer in i systemet, och det är många hela tiden, då finns det också en mening att faktiskt ha ett tydligt vaccinationskrav. Det hade gjort skillnad nu, säger Aida Hadzialic.

Hur snabbt kan en sådan åtgärd komma till, om förslaget går igenom?

– Man hade kunnat göra en snabbutredning om då Stockholms stad och Region Stockholm krokar i det här. Det hade kunnat ske inom de kommande veckorna, eller snabbare än så.

Smittskyddsläkarens teorier om äldreboendet: ”Märklig virusstam” • ”Krångel vid vaccinationerna.”