Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Detta gäller för höjning av publiktak

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Antalet besökare på kultur- och idrottsevenemang kan komma att höjas.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 17 maj kan maxantalet för publikevenemang höjas, efter ett förslag från regeringen. 

Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett förslag för hur det ska kunna gå till. 

Arrangörerna kommer att få ansvara för att räkna ut hur stor publik eller hur många kunder de ska få, utifrån ett antal parametrar. 

Regeringen föreslog för en knapp vecka sedan vissa lättnader vad det gäller deltagarantalet på vissa arrangemang. Enligt förslaget ska evenemang utomhus med sittplatser kunna ta emot max 500 deltagare. 

Nu har Folkhälsomyndigheten lämnat ett förslag om hur det ska gå till i praktiken. Förslaget rör, utöver kultur- och idrottsevenemang även marknader och 

– De föreslagna bestämmelserna syftar till att minska risken för smittspridning i de berörda verksamheterna genom att göra det möjligt för publik, besökare och deltagare att hålla avstånd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande. 

Arrangörerna kommer i så fall själva få räkna ut hur stor publik eller hur många kunder de ska få, men utifrån ett antal parametrar. Besökarantalet förändras beroende på om det är inomhus eller utomhus och på om det är sittande eller stående publik. 


Det här föreslår FHM

Folkhälsomyndigheten vill att den som arrangerar 

Marknader bland annat ser till att besökare har möjlighet att tvätta händerna och utformar gångar mellan bord eller stånd så att trängsel undviks. För marknader inomhus ska arrangören räkna ut hur många som får delta. Varje kund ska ha minst tio kvadratmeter var. 


Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska se till att deltagarna bland annat kan tvätta händerna. På arrangemang utan sittplatser inomhus ska alla ha minst tio kvadratmeter var. Utomhus är motsvarande siffra fem kvadratmeter. 


På arrangemang med sittplats ska varje sällskap ha minst en meter åt alla håll till andra sällskap, och sällskapen får inte överstiga fyra personer. 


Antalet deltagare får högst vara tio procent av den totala publikkapaciteten på ”permanenta sittplatser”, men alltså dock högst 500 personer som är regeringens förslag.