Förslaget: 500 personer ska få samlas på evenemang

Johan Carlson om nya ”normalläget”
Från den 17 maj kan det bli aktuellt att samla 500 personer på till exempel fotbollsmatcher och kulturevenemang – om smittläget tillåter.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Från den 17 maj kan det bli aktuellt att samla 500 personer på till exempel fotbollsmatcher och kulturevenemang – om smittläget tillåter.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen kan lätta på flera restriktioner i maj.

Från den 17 maj kan det bli aktuellt att samla 500 personer på till exempel fotbollsmatcher och kulturevenemang – om smittläget tillåter. 

Man säger även att man kan öppna upp för att tillåta 50 personer på sittande inomhusarrangemang.

– Det viktiga är att det finns möjligheter att hålla avstånd och att det finns anvisade sittplatser, säger Amanda Lind, kultur- och idrottsminister.

Sverige har påbörjat arbetet med att öppna upp Sverige. Det bekräftade statsepidemiolog Anders Tegnell i torsdags. 

I förra veckan släpptes förbudet för ungdomar att spela matcher – och nu kommer nästa förslag.

Enligt Sveriges Radio Ekot vill regeringen att 500 personer kan samlas igen, från och med den 17 maj. 

– Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisande sittplatser, säger kulturminister, Amanda Lind till SR.

”Förutsätter mindre spridning” 

Förslaget gäller utomhus och de nya reglerna ska främst appliceras på konserter, utomhusteatrar, fotbollsmatcher och andra evenemang utomhus, enligt kultur- och idrottsministern.

– Det förutsätter att vi har en mindre smittspridning. Den 17 maj är Folkhälsomyndighetens förslag. Men det kräver att vi har ett mycket bättre läge än i dag, säger socialminister Lena Hallengren till Sveriges Radio.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att ta fram föreskrifter som arrangörer måste följa.

50 personer inomhus – med sittplatser

De nya förslagen gäller även motionslopp som – om förslaget går igenom – får ha 150 deltagare. Nöjesparker som Liseberg och Gröna Lund får ta i en person per 20 kvadratmeter.

Regeringen föreslår också att 50 personer ska kunna delta vid inomhusarrangemang om det finns anvisade sittplatser.

Utomhus vill man se 500 personer så länge det går att hålla avstånd på anvisade sittplatser, och 100 personer om det inte finns anvisade sittplatser men ändå går att hålla avstånd.

– Vi ser ju nu en något avmattande smittspridning, men vi följer läget noggrant och kommer självklart att ha en dialog med Folkhälsomyndigheten innan regeringen kan fatta det här beslutet, säger Amanda Lind till TT. 

”Ett första steg”

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, säger att han hoppas att förslaget öppnar upp för fler former av idrottsutövning:

– Flera av våra idrotter har drabbats orimligt då regelverket är trubbigt och jag hoppas verkligen att detta innebär att mer smittsäker idrott kan bedrivas snart, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, säger till Dagens Nyheter att det är ”ett första steg”.

– Vi har väntat på besked för sommaren, vi har legat i limbo hela tiden och om man inte vet hur det ska bli hinner man inte planera. Men nu vet vi vilken typ av artister det kan röra sig om, och hur man ska rådda bänkrader och sittplatser.

Richard Bergström: ”I värsta fall i år”

Sveriges vaccinsamordnare tror att man kommer behöva vaccinera mot covid-19 vartannat eller vart tredje år.