Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarnas krav på Tegnell: Sverige blöder – styr om nu

Dokumentärserie om hur Coronakrisen drabbar näringslivet.
Tove Fall.
Foto: SVT
Anders Tegnell.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Epidemiologiprofessor Tove Fall har tidigare kritiserat att Sverige inte testar fler. 

Nu har hon tillsammans med fyra andra forskare skrivit på SvD:s debattsida – och kräver att Sverige ändrar taktik och börjar med mer tester och smittspårning:

”Sverige blöder under pandemin, både mänskligt och ekonomiskt”, skriver gruppen.

De fem forskarna, Lars Calmfors, Tove Fall, Stefan Engblom, Stefan Hansson och Hannes Malmberg vill ha bredare testning och smittspårning. Annars är de rädda att dödstalen kommer fortsätta att stiga och ekonomin ta stryk om vi fortsätter på den inslagna vägen. Risken är att statsskulden ökar från 35 till 50 procent av BNP.

”Sverige blöder under pandemin, både mänskligt och ekonomiskt. Snart har 4 500 avlidit och långt fler har haft allvarlig covid-19-infektion med oklara effekter för sin framtida hälsa”, skriver de i en debattartikel som publicerats i Svenska Dagbladet. 

Gruppen kallar restriktionerna kring resor för ett ”trubbigt” verktyg om målet är att dämpa smittspridningen. I stället föreslår man ännu mer testning, smittspårning och isolering. Den satsningen skulle innebära miljardkostnader, enligt gruppen, men menar att jämfört mot regeringens krispaket för 250 miljarder är kostnaden försvinnande liten. 

Om strategin: ”Lönsamt”

”Det är svårt att tänka sig en samhällsekonomiskt mer lönsam investering än att med hjälp av testning och kontaktspårning såväl kunna begränsa antalet sjukdoms- och dödsfall som kunna få i gång mer av ekonomin igen”, skriver de och fortsätter:

”Med mindre smittspridning skulle dessutom behovet av restriktioner minska,”.

En av författarna bakom artikeln är nationalekonomen Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet. Han har tidigare sagt att Sverige valt en coronastrategi utan att redovisa tillräcklig grund för besluten. 

Tove Fall, professor i molekylär biologi, har också tidigare gått ut hårt och krävt att alla med coronasymtom ska få testa sig för att få ner smittspridningen.

– Varje bruten smittkedja innebär färre smittade och färre sjuka, sa hon förra veckan i SVT:s Aktuellt.

”Inte riktigt genomförbart”

Statsepidemiolog Anders Tegnell  svarade då att det vore omöjligt att genomföra – det rör sig om för många människor.

– Har man väldigt många i samhället som har sjukdomen blir det väldigt många man måste testas och extremt många som måste isolera sig, och det är inte riktigt genomförbart, sa Tegnell i Aktuellt förra veckan. 


De har skrivit debattartikeln i SvD

Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid IFN

Stefan Engblom, docent i beräkningsvetenskap, Uppsala universitet 

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, Uppsala universitet

Stefan Hanson, pensionerad infektionsläkare, fil dr internationell hälsa, Karolinska institutet

Hannes Malmberg doktor i nationalekonomi, University of Minnesota

Statsepidemiologen svarar om svenska skräcksiffrorna.