Forskarna har under stora delar av pandemin varit kritiska till hur Norge hanterat spridningen av viruset.
I en debattartikel i Dagbladet skriver de att vaccin inte ensamt kommer att ”rädda oss”. Men, enligt forskarna, är det fortfarande för tidigt att säga om dagens åtgärder är tillräckliga för att bromsa spridningen.
De vill därför slå hål på, vad de anser vara, myter. Och en del av myter är i allra högsta grad applicerbara på Sverige.
1. Bara väldigt gamla och väldigt sjuka dör
Majoriteten av de som dör av covid-19 är gamla, men sjukdomar tar också livet av yngre människor, men många år kvar att leva. I New York har 4 000 barn förlorat en av sina föräldrar. Viruset skapar också långvariga hälsobekymmer, även hos yngre patienter.
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik är medelåldern bland dödsfallen 82 år. 89 procent av dödsfallen har varit 70 år eller äldre. Fram till och med vecka 46 har 74 personer under 50 år rapporterats avlidna.
2. Färre smittade dör av viruset än förr
Viruset har ändrat sig sedan i mars, men dödligheten har gått ner tack vare bättre behandling. Men den här förändringen är långt från tillräcklig för att satsa på flockimmunitet – och blåsa av ”kampen” mot covid-19.
3. Äldre och riskgrupper kan skyddas trots hög smittnivå i befolkningen
En miljon norrmän – 1,6 miljoner svenskar – befinner sig i en riskgrupp. Enligt forskarna är det ”orealistiskt” att tro att vi ska kunna skydda alla dessa samtidigt som vi har en hög smitta bland befolkningen.
4. Luftburen smitta är inte viktig
Ny forskning visar att covid-19 smittar både på kort och långt avstånd, på kontaktytor och via luften. Luftburen smitta kan fylla stora rum. God ventilation och en begränsning av antal personer i förhållande till rummets storlek är därför viktig.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare kommenterat liknande studier och påstående. Efter att en studie från från Akademiska sjukhuset i Uppsala släppts sa han så här:
– Man kan säkert i speciella situationer orsaka en aerosol som kan spridas något längre, men det finns inga fall beskrivna då man har smittspridning via ventilationsanläggningar m.m. som vid de reellt luftburna infektionerna, skrev Tegnell i ett mejl till SVT Uppsala.
– Studien tillför ingenting som inte redan är känt, fortsätter Anders Tegnell.
5. Barn och ungdomar sprider smittan mindre än vuxna
Forskarna skriver att ny internationell forskning visar att barn också smittar, och att ungdomar smittar lika mycket som vuxna.
Folkhälsomyndigheten i Sverige anser att barn inte är drivande i smittspridningen, och motiverar det så här:
”Få barn och unga drabbas allvarligt av covid-19. Barn och unga får ofta mildare symtom än vuxna och har mycket liten risk att behöva vårdas på sjukhus till följd av covid-19. Då de får mildare symtom smittar de sannolikt i lägre utsträckning än vuxna. Skolverksamheter har inte visat sig vara drivande i smittspridningen. Personal som arbetar inom skolverksamheter har inte diagnosticerats med covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper.”
6. Munskydd har inte en effekt på smittspridningen
De hänvisar till forskning från det amerikanska smittskyddsinstitutet på ämnet. Enligt CDC är munskydd ett viktigt vapen för att bekämpa pandemin. Både den som bär munskydd och folk runtomkring utsätts för 70 procent mindre virus.
Sverige rekommenderar inte munskydd, men förbjuder heller inte det. Tegnell har vid tillfället hållit med att det i vissa situationer kan ha en effekt.
– Det kan finnas situationer som vi behöver använda munskydd även i Sverige. Men det hjälper inte att sätta på sig munskydd om man fortfarande är i nära kontakt med varandra och trängs.