Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarna: Så snabbt försvinner antikroppar

En studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset visade att de allra flesta som smittats av corona utvecklade antikroppar.
Blodprover görs klara för att analyseras för antikroppar.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Illustration av coronaviruset.Foto: Anda Stanca / MostPhotos

Ett forskarteam i London har kommit fram till att antalet testade personer med antikroppar har sjunkit med en fjärdedel från juni till september.

– En indikation på att immuniteten avtar, säger Wendy Barclay, en av forskarna, till BBC.

Ny forskning visar att immuniteten för coronaviruset verkar avta med tiden, och att det finns en risk för att smittas av viruset flera gånger.

Antalet personer som testat positivt för antikroppar har sjunkit med 26 procent mellan juni och september, visar en studie gjord av Imperial College Lodon. Det skriver BBC.

När testningen utfördes i månadsskiftet mellan juni och juli, testades 60 av 1000 personer positiva för antikroppar. När samma test utfördes i september var samma siffra 44 av 1000.

– Immuniteten avtar ganska snabbt, det är bara tre månader sedan vår första testperiod och vi ser redan en 26 procents minskning i antikroppar, säger Helen Ward, en av forskarna, till BBC.

”Indikation att immuniteten avtar”

Hennes kollega, Wendy Barclay, säger:

– Med tanke på bevisen skulle jag säga att det verkar se ut som att immuniteten minskar i samma takt som antikroppar minskar, och att det är en indikation på att immuniteten avtar.

Samtidigt spelar andra faktorer in i människans immunsystem, exempelvis T-celler.

En studie som Karolinska institutet genomförde tidigare i somras tydde på att antalet personer som utvecklat T-cellsimmunitet var dubbelt så stort som antalet personer som påvisat antikroppar.

Så skiljer sig tester mellan antikroppar och T-celler.