Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskarna: 40 procent färre döda om Sverige stängt ner

Vilka misstag har regeringen gjort? • FHM:s roll angående den höga smittspridningen?
En nedstängning våren 2020 hade minskat smittspridningen med 75 procent, enligt en ny studie från Tyskland.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Forskarna menar att dödsfallen hade varit 40 procent mindre vid en lockdown.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hur skulle första coronavågen våren 2020 ha påverkats om Sverige hade följt andra länder och stängt ned samhället i så kallad ”lockdown”? 

Antalet infektioner skulle ha minskat med 75 procent och antalet dödsfall med 40 procent under första vågen, enligt en färsk forskarstudie från Tyskland. 

De tre forskarna som ligger bakom publicerar sina resultat i tidningen Süddeutsche Zeitung

Tre tyska forskare, Benjamin Born, Alexander Dietrich och Gernot Müller, har i en färsk studie undersökt hur Sveriges smittspridning och dödlighet under första vågen skulle ha påverkats av en lockdown, en hård nedstängning av samhället. 

Studien fokuserar på Sverige eftersom vi var ensamma i Västeuropa om att avstå en omfattande nedstängning av samhället. 

Forskarnas analys omfattar alla västeuropeiska länder och genom att använda en algoritm har de hittat länder som, innan de stängde ned, liknade Sverige i infektionsdynamik och demografi. Dessa länder har fungerat som forskarnas jämförelsegrupp. 

Över 2 000 färre dödsfall under första vågen, enligt studien

Under måndagen publicerades en artikel i en av Tysklands största tidningar, Süddeutsche Zeitung, där forskarna presenterar sin analys: 

Om Sverige genomfört en nedstängning skulle det totala antalet infektioner under den första vågen ha minskat med 75 procent: ”I stället för 80 000 coronainfektioner hade det bara varit 20 000”, skriver forskarna. 

”Vid coronadödsfall är nedgången något lägre med 40 procent. I stället för 5800 skulle det ha varit 3500” dödsfall under första vågen om Sverige hade stängt ned, enligt forskarna. 

Forskarna anser däremot att pandemiutvecklingen i Sverige och jämförelsegruppen varit ganska lika då svenskar i hög grad tagit eget ansvar och anpassat sina beteendemönster. 

”Även utan låsning har svenskarna förändrat sitt beteende. Så låsning fungerar, men inte alls snabbt; effekten är inte heller så omfattande som vissa kanske hoppas”, skriver forskarna. 

Ingen stark ekonomisk fördel av att hålla öppet

Enligt forskarna har svenskarnas förändrade beteendemönster gjort de ekonomiska fördelarna av att hålla öppet små. 

”Om vi ​​till exempel tittar på utvecklingen av bruttonationalprodukten 2020 ser vi en minskning med 3,3 procent för jämförelsegruppen och en minskning med minst 2,8 procent för Sverige. De frivilliga beteendemässiga justeringarna inför pandemin förlamar också uppenbarligen den ekonomiska aktiviteten”, skriver forskarna. 

Forskarnas slutsats är att en kort, hård lockdown är att föredra jämfört med lång hård nedstängning av samhällen. 

De menar dock att det bör användas när andra alternativ är uttömda. 

”Ur vår synpunkt bör låsning vara en sista utväg på grund av dess höga sociala kostnader - om alla alternativa strategier för att hantera Corona har visat sig vara ineffektiva”, skriver forskarna

Tegnell: ”Tror man ska akta sig för att ge betyg”

Expressen har sökt Folkhälsomyndighetens presstjänst för en kommentar kring studien och dess slutsatser. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare lyft fram Sveriges överdödlighet under förra året som ett mått att mäta hur dödlig pandemin har varit i Sverige. 

– Jag tror man ska akta sig för att ge betyg till någon strategi utifrån någon enstaka variabel. Det har vi hela tiden sagt. Däremot är det här ett betydligt bättre mått på hur pandemin har orsakat dödlighet än många av de andra, sade Anders Tegnell under en pressträff den 23 februari, rapporterade Dagens Nyheter

Sverige hade under förra året 7,9 procent fler avlidna människor än genomsnittet för perioden 2015 till 2019. Betydligt högre än de nordiska grannländerna och länder som Island, Estland, Lettland, Tyskland och Grekland – men fortfarande bland de lägre överdödlighetssiffrorna bland de europeiska länderna. 


TV: Efter avstannade dödstal – så blir kommande veckor

”Väldigt hoppfullt”.