Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskaren: Därför kan mutationer ge fel testsvar

Forskare på Pfizer meddelar att deras vaccin skyddar mot mutationer av coronaviruset.
Ali Mirazimi, virusforskare vid Karolinska institutet.
Foto: Bildmakarna / Karolinska institutet
FDA har fått rapporter om personer som testat negativt för covid-19, trots att de insjuknat i sjukdomen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

USA:s läkemedelsmyndighet FDA larmar om att coronamutationer kan orsaka falskt negativa testsvar.

Det handlar bland annat om den brittiska mutationen – som hittills orsakat 17 sjukdomsfall i Sverige.

– Beroende på vilket test man använder så kan i stort sett alla mutationer ge falskt resultat, säger virusforskaren Ali Mirazimi.

FDA har fått rapporter om personer som testat negativt för covid-19, trots att de insjuknat i sjukdomen. Orsaken uppges vara olika virusmutationer som gjort att testen fått fel resultat.

Bland de mutationer som nämns finns den brittiska varianten som upptäcktes i Sverige den 26 december. Sedan dess har 17 fall bekräftats i landet.

– Vi har inga tecken på att det skulle vara en omfattande samhällsspridning, men det kommer säkert finnas en del kluster och smittkedjor med den här varianten, sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i torsdags.

Därför kan mutationer ge fel testsvar

Enligt Ali Mirazimi, virusforskare vid Karolinska institutet, kan alla typer av virusmutationer orsaka falska provsvar. Det beror på vilket typ av test som används och var mutationen sitter.

– Testerna använder igenkänningsmolekyler som känner igen delar av arvsmassan. Men om det finns en mutation just där som igenkänningsmolekylen ska sitta, då kommer testen påverkas. Det är därför testerna kan missa viruset, förklarar han.

Det är dock osannolikt att mutationerna leder till något större antal felaktiga testsvar i Sverige, menar forskaren.

– Så fort mutationen kommer så tittar de som är ansvariga för diagnostisk och tester på det här. Sedan anpassar de testerna efter mutationerna, säger han och fortsätter:

– I bland har man också flera olika målområden som testerna tittar på. Är det mutation på det ena hittar man arvsmassa på det andra. 

Se mer

Johan Carlsons besked om när statistiken för vaccin dyker upp.