Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskaren: Att avstå vaccin kan leda till år av restriktioner

Matti Sällberg om att Pfizers vaccin har godkänts i Storbritannien.
Farshid Jalalvand forskare i klinisk mikrobiologi.
Foto: Saman Bakhtiari
Foto: IGOR GOLOVNIOV / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Mer än varannan svensk känner oro för allvarliga biverkningar av ett vaccin mot covid-19, enligt en undersökning från Sifo.

Helt säkert är det inte, men risken för biverkningar liknande dem som vaccinet mot svininfluensa gav är minimal, säger forskaren Farshid Jalalvand.

– Man frågan man måste ställa sig är om det är värt att ta en liten risk och bli av med smittan så fort som möjligt, så vi kan återgå till våra normala liv, säger han.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Mellan den 19 november och den 2 december lät Kantar Sifo 1 400 personer ta ställning till följande påstående:

”Jag är orolig för att ett framtida vaccin inte kommer vara fritt från allvarliga biverkningar.”

25 procent instämmer helt och hållet och 27 procent att de instämmer i ganska hög grad. 35 procent instämmer i ganska låg grad och 9 procent inte alls. 4 procent är tveksamma eller vet inte.

Totalt är det alltså 52 procent som instämmer helt eller i ganska hög grad.

Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, talade under torsdagen med P4 Malmö om potentiella risker med de nya vaccinen mot covid-19. 

År 2009 vaccinerade sig 60 procent av befolkningen mot svininfluensa. Men det visade sig att vaccinet, Pandemrix, kunde leda till narkolepsi, sömnsjuka.

Sannolikheten att det händer något liknande den här gången är enligt Farshid Jalalvand mikroskopiskt liten, på grund av att det rör sig om olika virusfamiljer.

Samtidigt har han en förståelse för folk som är oroliga:

– Jag förstår den mänskliga oron. Man har hört narkolepsi och hört svininfluensan. Men det finns inga indikationer överhuvudtaget på att vaccinen skulle vara farliga. Över 60 000 personer har varit med i olika vaccinstudier, och vi har inte sett några allvarliga bieffekter, säger han till Expressen.

”Får konsekvenser”

En annan opinionsundersökning, som som Novus gjorde på uppdrag av SVT:s Agenda i slutet av november visade att fler än tidigare vill vaccinera sig mot covid-19, men att var fjärde säger fortfarande nej.

Oro för biverkningar är den vanligaste orsaken till att människor inte vill vaccinera sig.  

Farshid Jalalvand menar att man måste väga risken med att bli smittad av corona, kontra risken att ta ett vaccin.

– Och då är det helt klart mycket säkrare att ta ett vaccin. Det är osannolikt att något skulle hända med covid-vaccinationerna, sen har alla medicinska behandlingar så klart någon sorts risk, säger han.

– Men väljer man att avstå, så ska man förstå att det kan få konsekvenser. Det kan leda till restriktioner i tre till fyra år till, tills vi når flockimmunitet, men har förlorat flera människoliv på vägen.

Grupperna i Sverige som säger nej till vaccin

Var fjärde svensk säger nej – här är tre grupper med låg vaccinationsgrad.

Coronalöftet: Gratis vaccin i Stockholm

Anna Starbrink (L): Vi börjar så fort det finns på plats.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.