Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare vill testa blodgivare för corona

Johan Brun förklarar varför det kommer dröja innan vi har ett vaccin.
Forskare på Karolinska institutet vill testa blodgivares blod för corona.Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Svenska forskargrupper vill pröva att ge både blodplasma och antikroppar från tillfrisknade personer till coronapatienter.Foto: Oleksandr Prokopenko / Colourbox

Forskare på Karolinska institutet vill testa blodgivares blod för corona.

– Vi hoppas kunna komma i gång så fort som möjligt, säger Lennart Hammarström, professor i immunologi vid KI.

Syftet är att se vilka som haft viruset och att studera antikroppar.

Svenska forskargrupper vill pröva att ge både blodplasma och antikroppar från tillfrisknade personer till coronapatienter.

Inom en snar framtid planeras en ny behandling på Karolinska universitetssjukhuset där blodplasma från tillfrisknade coronapatienter injiceras i en sjuk person, för att hjälpa personen med antikroppar. Det har tidigare haft effekt vid andra infektioner, men det är fortfarande oklart hur det kommer att fungera för covid-19.

Lennart Hammarström, senior professor i klinisk immunologi vid Karolinska institutet, leder en annan forskargrupp som vill rena fram de antikroppar som plasman innehåller, och prova att ge det som behandling till coronapatienter eller till personer med nedsatt immunförsvar i förebyggande syfte. 

Kan vara ett sätt att coronatesta fler

Ett av problemen har hittills varit att få fram tillräckligt mycket blodplasma med antikroppar, eftersom viruset är nytt.

Nu väntar Lennart Hammarström och hans kolleger på ett etikprövningstillstånd för försöken, där man vill kunna vill testa blod som kommer till Karolinskas blodbank från Stockholms blodcentraler. Då måste också blodgivaren godkänna att blodet används.

– Det planeras att testa blodgivare för genomgången coronavirusinfektion. Vi väntar på besked, säger han.

Framöver skulle det också kunna vara ett sätt för sjukhusen att rutinmässigt testa vilka som haft infektionen, säger Lennart Hammarström.

– Tester har gjorts på andra platser i Europa och visat en förvånansvärt hög procent kring genomgången sjukdom.

En studie på symtomfria blodgivare i Castilglione d’Adda i det coronadrabbade Lombardiet visar att 40 av 60 bar på viruset, rapporterar bland annat italienska La Stampa. Flera hade bildat antikroppar, och studier pågår kring deras blodplasma.

– Så småningom kommer nog 60, 70 procent av alla blodgivare att vara positiva, så småningom kan det nog vara uppåt 80 procent eller mer, tror Lennart Hammarström.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Läkaren: Så sprider sig viruset