Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare: Vi har hittat muterat coronavirus

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En labbtekniker analyserar coronaprover.
Foto: SHUTTERSTOCK

Amerikanska forskare uppger att de upptäckt en muterad form av coronaviruset, rapporterar Sky news

Forskarna misstänker att det rör sig om en mer smittsam stam av viruset och att det är den som svept över Europa och USA.

”Vi ser en muterad form av viruset som sprids väldigt”, säger biologen Bette Korber.

Men studien ifrågasätts, eftersom den publicerats utan att först granskas av andra experter, något som är brukligt i forskningsvärlden.

Forskarna vid Los Alamos National Laboratory i USA uppger i en ny studie att de upptäckt en muterad form av coronaviruset som är mer smittsam än ursprungsviruset. 

Nyheten har rapporterats i medier i USA och Storbritannen som CNBC och Los Angeles Times  och av Sky News och fler andra brittiska medier.
Enligt studien spreds det muterade viruset först i Europa under februari, innan det fördes vidare till den amerikanska östkusten. När mutationen, som kallas Spike D614G, når en ny geografisk region sprids det snabbt och har kommit att bli det dominerande viruset världen över, enligt forskarna.

Mutationen oroar forskarna. Inte bara för att viruset är mer smittsamt, men för att de som insjuknar riskerar att bli sjuka en andra gång.

Resultaten har dock inte blivit granskade av andra experter, något som normalt görs innan en studie publiceras, eftersom forskarna anser att en varning för utvecklingen är brådskande. Det innebär en risk för att forskarna bakom studien dragit felaktiga slutsatser, enligt kritikerna.

Forskarlaget har analyserat över 6 000 coronavirus-sekvenser från hela världen och upptäckte 14 olika mutationer. Men det var alltså Spike D614G som dominerade globalt sett.

Bette Korber, forskare och biolog vid Los Alamos National Laboratory i USA.
Foto: Los Alamos National Laboratory

”Oroande”

En av författarna till studien är biologen Bette Korber som forskar kring vaccin mot hiv och aids. The Mirror har tagit del av ett inlägg på Facebook där Korber kommenterar fynden hennes team gjort. 

”Det är oroande eftersom vi ser en muterad form av viruset som väldigt snabbt sprids vidare och som under mars månad blev den dominerande virusformen i pandemin”, skriver hon.

”När virus med den här mutationen når en population börjar det snabbt ta över den lokala epidemin, således verkar mutationen vara mer överförbar.

Forskarna misstänker att Italien var det första europeiska land där den muterade virusformen började spridas sista veckan i februari. I mitten på mars nådde det New York och på bara några dagar hade stammen tagit över. Bette Korber tror studien kan ha betydelse för utvecklingen av ett nytt coronavaccin som riskerar att bli ineffektivt om viruset fortsätter mutera.

”Vi har inte råd att bli överrumplade när vi börjar göra kliniska tester med vacciner och antikroppar. Snälla lita på vetenskapen och att hela den globala forskarkåren är på det här. Vi samarbetar på ett sätt som jag tidigare aldrig sett under mina 30 år som forskare.”

Ny studie i Nature pekar ut viruszoner på sjukhus.