Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Tusentals kan ha långtidscovid

Långtidssjuka i covid-19 förbryllar världens läkare
Foto: Mikael Wallerstedt / Mikael Wallerstedt
Trötthet, huvudvärk, andnöd och luktbortfall är de vanligaste symtomen som rapporterats in till mobilappen.Foto: Colourbox
Tove Fall.Foto: SVT

25 000 svenskar kan ha långtidscovid.

Enligt en ny studie har två och en halv procent i Sverige haft coronasymtom i minst två månader, rapporterar SVT. 

Drygt 4 000 personer – med bekräftad covid-19 – ingår i studien. Den utgår från en mobilapp, där miljontals användare från Sverige, USA och Storbritannien har kunnat rapportera in sina symtom.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, leder den svenska delen av studien som kallas Covid Symptom Study.

– Av det svenska materialet hade 2,5 procent fortsatta symptom åtta veckor efter insjuknande, säger hon till SVT.

Det innebär att 25 000 svenskar kan vara drabbade av långtidscovid.

Siffran baserar sig på Folkhälsomyndigheten uppskattning om att dödligheten i covid-19 är 0,6 procent. I dag har närmare 6 000 personer i Sverige dött till följd av virussjukdomen – vilket i så fall betyder cirka en miljon smittade.

Professorn: ”En utmaning”

2,5 procent av en miljon smittade är 25 000.

– Det här är ju en utmaning för både individerna att vara sjuka under så lång tid, den andelen som blir det, men också för försäkringssystemen, att man kan räkna med en hel del långa sjukskrivningar, säger Tove Fall till SVT.

Kvinnor drabbas värre än män när det kommer till långtidscovid. Och ju äldre man är – desto vanligare är det med långtidssymtom.

Studien är inlämnad för publicering men ännu inte granskad.