Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förra test-samordnaren slutsats: Sverige måste testa bredare

Professorn förklarar varför testningen är viktig: ”Sjukvården skulle inte klara av det”.
Harriet Wallberg, professor i fysiologi, var nationell testkoordinator i drygt tre veckor.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antalet covidtester i Sverige har lett till bråk, inte minst på politisk nivå.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR¿N / FREDRIK SANDBERG

Sveriges måste testa bredare.

Det har Harriet Wallberg, fram till nyligen landets nationella testkoordinator, kommit fram till.

– Vi måste få ner siffrorna, säger hon.

Enligt socialminister Lena Hallengren, S, ska Sverige testa 100 000 personer i veckan för covid-19. Det sa hon till SVT:s Agenda den 6 maj – och två dagar senare blev Harriet Wallberg Sveriges nationella testkoordinator.

Hon skulle föra en dialog med regionerna, och identifiera vilka flaskhalsar och bromsklossar som fanns i vägen för att få upp antalet testade.

Nu har drygt tre veckor gått, och Harriet Wallberg har avslutat sitt uppdrag.

Harriet Wallberg om bristerna

Vad har du identifierat för flaskhalsar?

– Det handlar väldigt mycket om logistiken runt själva provtagningen och testningen. Det är inte testkapaciteten i sig som är låg, utan att få ihop det. Att koppla upp digitalt, att det fungerar med remisser och journalsystem och så vidare, men också att få ut testkiten, säger Harriet Wallberg.

Kritiken mot att så få testas – cirka en tredjedel av de aviserade 100 000 i veckan – har varit omfattande. Lena Hallengren har sagt att ansvaret ligger på Sveriges kommuner och regioner, medan kommunerna och regionerna har försvarat sig med att det tar tid att få testlogistiken på plats.

Så här säger Harriet Wallberg:

– Sverige har en decentraliserad organisation vad gäller hälso- och sjukvård, som har gjort att det går trögt att snabbt få till förändringar eller snabbt öka testkapaciteten.

”Testa bredare”

Vad är det du menar behöver göras framåt?

– Testa bredare. Människor med symtom bör testas, de som är positiva bör isoleras och vi bör smittspåra för att få ner smittan. Sverige ligger relativt högt vad gäller antalet smittade och inte minst i hur många som avlider. Vi måste få ner de siffrorna.

Vad är viktigast att göra nu?

– Att fullfölja det som faktiskt har påbörjats i flera regioner, där har man börjat testa mycket bredare och genomföra smittspårning för att hålla smittan nere. Det bör göras brett i hela Sverige.

Lena Hallengren hälsar, via sin pressekreterare, att man tar med sig Harriet Wallbergs rekommendationer ”in i det fortsatta jobbet med att utveckla teststrategin”.

CEPI-chefen om kostnaderna, fördelarna och tidsramen för covid-19-vaccin.