Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färre nya dödsfall i Sverige

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj “coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inom några dagar tror statsepidemiologen Anders Tegnell att Sverige kommer ha av världens säkraste siffror.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten i SVT:s Agenda.
Foto: SVT
Här tas coronapatienter emot på universitetssjukhuset i Uppsala.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

401 personer har dött efter att ha smittats av corona i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Något färre fall har rapporterats det senaste dygnet jämfört med i går.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att Sverige snart kan ha en av världens säkraste siffror kring dödsfall.

Nu meddelar också Folkhälsomyndigheten att testkapaciteten ska öka till upp till 100 000 test i veckan.

Ytterligare 28 personer har bekräftats döda i Sverige, och dödssiffran är nu 401.

På lördagen ökade antalet avlidna i covid-19 med 40 fall. 

6 830 personer har bekräftats smittade.

Dödstalen i covid-19 från Folkhälsomyndigheten har tidigare haft en stor eftersläpning, visar TT:s genomgång. Framöver kommer det förmodligen inte att vara så, säger statsepidemiologen Anders Tegnell. Han tror också att antalet inrapporterade coronadödsfall kommer att vara högre i Sverige än i andra länder.

– Det är ett svårt område. Framförallt finns det osäkerheter i det initialt. Men på sikt, inom några dagar har vi förmodligen världens bästa dödsstatistik på det här området eftersom vi kan följa personer på personnummernivå. 

De smittade personerna jämförs med det svenska dödsregistret.

– Vi samkör alla fall och ser om de dyker upp i dödsregistret, vilket man inte kan göra i alla länder. Det är Sverige och några länder till som kan det. Därmed kommer förmodligen vår dödsstatistik vara högre och bättre än något annat land skulle jag vilja påstå.

225 har rapporterats döda i Stockholm

Enligt statepidemiolog Anders Tegnell har en eftersläpning i siffrorna tidigare berott på att bland annat Region Stockholm rapporterat in dödsfall i covid-19 med en viss eftersläpning. 225 har avlidit i Stockholm, enligt gårdagens siffror från regionen.

– För ungefär en vecka sedan började Stockholm med ett nytt system för att kontrollera vilka som avlidit i covid-19 genom att gå in i dödsregistret, det gjorde man inte innan, säger han.

– Men nu är Stockholm jättesnabba på att hitta dödsfall och vi kontrollerar hela tiden och skickar ut frågor till landstingen. Så vi har under de senaste dagarna en mycket mindre eftersläpning än vad vi hade innan.

Målet: Kapacitet på 100 000 tester i veckan

Folkhälsomyndigheten har fått regeringens uppdrag att öka antalet coronatester. 

Många aktörer vill nu hjälpa till att bygga upp systemet, säger Karin Tengmark Wisell, chef för Folkhälsomyndighetens avdelning för mikrobiologi, i SVT:s ”Agenda”.

Flera av de nya initiativen har som målsättning att vara i gång med tester redan under nästa vecka.

– Sedan tar det en viss tid att bygga upp den här kapaciteten. Men vår förhoppning är att redan inom några veckor så kan man öka ut förmågan rejält, säger Karin Tegmark Wisell.

– Inom några veckor kanske så mycket som 100 000.

I dag tas 12 000–13 000 coronatester i veckan. Kapaciteten är 40 000 tester i veckan men enligt Folkhälsomyndigheten måste det finnas en överkapacitet så att man alltid har kapacitet att kunna testa dem som är sjuka.


Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

https://datawrapper.dwcdn.net/Fr2mY/3/
Drabbas av besöksförbudet på äldreboenden: ”Är vid liv mot alla odds”.