Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrarna: Därför håller vi barnen hemma från skolan

Enligt statsministern så krävs det en noggrann analys innan beslut fattas om att stänga skolor.
Nataly Axberg och hennes sambo har barnen hemma från skolan på grund av rädsla för smittan.Foto: Privat
Nathalie Käller hade hellre haft sina barn i skolan än hemma.Foto: Privat
Sofia Agerheim, 30, är lärare i Tyresö.

De svenska grundskolorna håller fortsatt öppet men allt färre barn sitter i skolbänkarna. 

Vissa föräldrar är rädda för smittan samtidigt som andra inte får släppa i väg sina barn. 

– Det känns bättre att ligga steget före, säger mamman Nataly Axberg, 30. 

Samtidigt går lärare runt i ovisshet. 

– Man vill bara ha ett besked, säger Sofia Agerheim. 

Än så länge har den svenska regeringen inte tagit något beslut om att stänga förskolor och grundskolor. Men på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska barn med minsta symtom stanna hemma. 

Allt fler barn försvinner från klassrummen, antingen på grund av föräldrarnas rädsla för smitta eller på grund av exempelvis snuva, som kan vara en vanlig förkylning.

Sofia Agerheim, 30, är lärare på en skola i Tyresö. Där undervisar hon till vardags fjärdeklassare och sedan coronaviruset bröt ut har klassrummen blivit allt tommare.

– Det är ju färre barn än innan så det är mycket lugnare, men barnen är väldigt oroliga kring det här med viruset. De har mycket frågor kring det och tror att skolan ska stänga, säger hon.

Läraren Sofia har sina barn hemma från skolan

Hon uppskattar att mellan sex till nio barn är borta från varje klass. Sofia Agerheim har själv barn hemma från förskolan, men är kluven inför om skolorna ska stängas. 

– Som mamma känner jag väl att det hade varit bra för smittorisken eftersom de säger att vi bara går och väntar på att det ska explodera. Sen är det många barn som inte trivs och inte har det bra hemma som man vet om och som man tycker synd om ska behöva vara hemma. 

På skolan har de genomfört tester kring fjärrundervisning ifall skolorna skulle behöva stänga. Flera länder, däribland Norge och Danmark har redan vidtagit den åtgärden.

– Eftersom vår ledning tog tag i det direkt så känner jag som lärare mig trygg i det här nya systemet om vi skulle stänga. Sen kan det självklart komma upp saker. Men det hade vart kul att testa och eleverna tycker också att det är roligt. Nu är det ganska mycket dubbeljobb. Man vill bara ha ett besked, säger Sofia Agerheim. 

Har barnen hemma så länge det krävs

Nataly Axberg och hennes sambo från Malmköping tog själva beslutet att hålla sina fem barn hemma samtidigt som flera andra länder stängde sina skolor. Barnen är mellan ett och elva år gamla. 

– Det här är något helt nytt, de vet inte så mycket om det än och det verkar spridas väldigt fort. De har sagt att barn inte är i någon riskgrupp men så tänker jag att varför ska barn inte kunna få det här? 

Nataly jobbar själv natt inom vården på ett korttidsboende. Hennes sambo är pappaledig. Men Nataly säger att de hade hittat en lösning även om båda hade varit tvungna att jobba. 

– Man hade fått bolla runt med släktingar. Det finns alltid någon som inte jobbar. Vi hade hittat en lösning, säger hon. 

Hur länge vill ni hålla barnen hemma? 

– Förhoppningsvis fattar Sverige ett beslut snart om att stänga förskolor och skolor. Men annars har vi dem hemma så länge det krävs. Vi har hämtat hem läxor. Skolan är jättestrikt med att man inte får komma till skolan om man snorar och hostar. De minsta är ju lite snuviga och har lite hosta, men de äldsta är det inget fel på. Men då har jag bara sagt att de är snoriga. 

Hon fortsätter:

– Förra veckan hade de minsta magsjuka och då sa jag att de äldsta hade det också. Eftersom det är skolplikt blir det svårt för de två äldsta annars.

Nathalie: ”Barnen saknar sina kompisar”

Den ensamstående mamman Nathalie Käller från Nässjö är hemma med sina två barn. Det eftersom hon själv precis varit sjuk. Men hade hon kunnat välja hade hon haft dem i skolan. 

– Jag hade haft dem där om de var friska. Jag jobbar själv i skolan och jag vet att det är brist på personal just nu så det hade behövts. 

Till skillnad från Nataly är inte Nathalie lika orolig för att barnen ska smittas av Corona. 

– Lite orolig är man ju, men jag tror inte att det hade varit så farligt. De är sjuka väldigt ofta i vanlig förkylning och de säger att barn inte drabbas så hårt. Men för att underlätta för alla tror jag att det varit bra att stänga förskolor och skolor ett tag. Man kan ju sprida smittan utan att själv bli sjuk. 

Nu har familjen varit hemma i runt en vecka och Nathalie känner att barnen hade mått bättre av att få tillbaka sin vardag. 

– Det är lite långtråkigt. Som tur är finns iPads och Netflix när man inte kan gå ut. Men de blir inte stimulerade på samma sätt hemma som i skolan eller förskolan så det är lite tråkigt för dem. I går sa de att de saknar sina kompisar väldigt mycket. 

Vill att det ska gå över så snabbt som möjligt

Nathalie har fått mejl från sin sexårings skola om att flera barn nu är hemma. De har fått hemuppgifter för att inte hamna efter. Själv försöker hon förklara för sina två barn om smittan och varför de inte kan göra allt som de brukar göra. 

– Jag har sagt att det är ett virus som man kan bli väldigt sjuk av och det är noga att tvätta händerna och inte stoppa händerna i munnen när man varit ute. Det är viktigt att vara ren. Sen har jag förklarat att gamla och sjuka kan dö av viruset. Så de förstår att det är ganska allvarligt. 

Är du orolig för att ni ska behöva vara hemma länge? 

– Ja, litegrann. Helst vill man ju att det ska gå över så snabbt som möjligt så man kan börja röra sig som vanligt uran att oroa sig för att smitta någon som kan bli jättesjuk av det. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

”Det var jätteläskigt, hon slutade andas”.