Fonus plan: Livestreama begravningar på Youtube

Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.
Foto: My News Desk
Snart kan anhöriga följa begravningar online. Arkivbild.
Foto: Fredrik Funck/DN/TT / DN
Begravningen ska gå att se på Youtube.
Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Begravningsbyrån Fonus börjar med livesända begravningar via internet.

Enligt Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus växer behovet i samband med uppmaningen om social distansering i Sverige.

– Även på en begravning är det ju så att man måste hålla socialt avstånd och inte får vara för många.

Efter Folkhälsomyndighetens uppmaning om att alla över 70 år ska hålla sig hemma för att undvika coronaviruset ser begravningsbranschen ett nytt behov: Livestreamade begravningar.

Begravningsbyrån Fonus är redo att inom kort kunna erbjuda tjänsten, vilket Computer Sweden var först med att rapportera.

Peter Göransson säger att planerna funnits i flera år men nu blivit aktuella igen. 

– Det är framför allt för att människor har svårt att ta sig till begravningar. Dels de i riskgruppen på över 70 år, och dels för att man stannar hemma på grund av sjukdomssymtom.


Kan sändas på Youtube

Enligt Peter Göransson har fler och fler redan börjat höra av sig om att skjuta upp begravningar eller ceremonier – och därför kan livestreamade begravningar vara ett alternativ.

Konkret ska begravningsentreprenören placera ut en dator, läsplatta eller mobil på och filma begravningen – som via Fonus sedan sänds på Youtube eller Vimeo.

Det finns ingen risk att det blir opersonligt?

– Jo det är det ju. Det här är ju bara ett sätt att kunna få vara med live på distans på grund av att gränserna kanske är stängda, eller att man är hemma och är sjuk. Det går naturligtvis aldrig att ersätta med att vara på plats och få uppleva närheten med nära och kära. Men samtidigt är det ju så här att även på en begravning är det ju så att man måste hålla socialt avstånd och inte får vara för många. Vi måste ju göra allt vi kan tillsammans för att minimera risken att smitta varandra. 


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.