Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Wallenstens svar efter forskarnas krav på munskydd

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Taha Alexandersson, Anders Wallensten och Morgan Olofsson.
Foto: ALI LORESTANI / TT NYHETSBYRÅN
Anders Wallensten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Munskydd.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Jenny Rehnman, avdelningschef på Socialstyrelsen,Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen och Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många länder rekommenderar munskydd för att minska smittspridningen.

Sex virusforskarna gick under måndagen ut på DN Debatt och krävde att Folkhälsomyndigheten skulle rekommendera munskydd även i Sverige på offentliga platser och inom äldrevården.

– Vi har en grupp som tittar på det och som kommer komma med ett ställningstagande i den frågan inom kort, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten – men menar samtidigt att det finns risker.

Totalt 2 854 personer har dött av coronaviruset i Sverige.

Det är 85 fler än vad som rapporterades i måndags – även om det finns risk för eftersläpning av siffrorna.

– Behovet av intensivvård går ner, vilket är positivt. Det finns en eftersläpning när det gäller rapporteringen av antalet döda, men som det ser ut är det ingen uppgång i alla fall, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Totalt ligger 514 personer inlagda på intensiven i dag, säger Taha Alexandersson, på Socialstyrelsen. Det är fem fler än i går, men det finns fortfarande disponibla IVA-platser. Men påpekar ändå:

– Krisen är inte på något sätt över. 17 av landets 21 regioner befinner sig fortfarande i förstärkningsläge. De övriga fyra i stabsläge.

Bekräftade fall ökar – men man provtar fler

Totalt 23 216 har bekräftats smittade av coronaviruset i landet.

Ute i landet ser man nu att antalet bekräftade fall ökar, men mycket kan bero på att man provtar fler personer, exempelvis vårdpersonal som har milda symtom. Detta har man sett i Skåne, Västa Götaland och Dalarna.

Råden om munskydd

Precis som vid tidigare pressträffar påpekar Folkhälsomyndigheten att man ska hålla avstånd och tvätta händerna, samt avstå onödiga resor.

Under måndagen publicerade DN en debattartikel där sex virusforskare menar att Folkhälsomyndigheten bör rekommendera att använda munskydd i offentliga miljöer och inom äldrevården, precis som i många andra länder världen över.

Det är inget som rekommenderas i nuläget, men Anders Wallensten säger att kunskapsläget utvecklas och att eventuellt nya rekommendationer kommer meddelas inom kort.

Han får också frågan om det kan vara skadligt.

– Det finns risker med att hantera munskydd, om det till exempel leder till att du tar dig ännu mer i ansiktet eller pillar på munskyddet som är kontaminerat och då överför smittan. Eller om du känner dig tryggare med munskyddet och rör dig ute i samhället fast du kanske har symtom. Det finns fördel och nackdelar. Frågan är väl framför allt inom vård och omsorg, och där ska det komma ett ställningstagande, säger Wallensten.

Då ska du söka vård

Under måndagen rapporterade SVT att läkare varnade för att många som vårdas på intensiven för covid-19 är ovanligt pigga för att vara så sjuka. Anders Wallensten fick frågan på pressträffen om man bör se över rekommendationerna kring när man ska söka vård, för att undvika att missbedöma sjukdomen.

– Grundprincipen är att känner du att du är sjuk och skulle behöva vård, då ska du ta kontakt. 

– Hittills har det varit ganska milda symtom som även kan inkluderas för provtagning, säger han.

Socialminister Lena Hallengren (S) om äldreomsorgens beredskap för spridningen av coronaviruset.