Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Totalt 793 personer döda i covid-19 i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Torsdagens pressträff.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Totalt har 793 personer avlidit i covid-19 i Sverige.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Totalt har 793 personer avlidit i covid-19 i Sverige. 

Det är ytterligare 106 det senaste dygnet – den näst högsta dygnssiffran hittills i Sverige.

Inför påskhelgen varnar statsepidemiolog Anders Tegnell för att restauranger och barer som inte förhindrar trängsel på uteserveringar kan få stänga.

Under helgen kommer kontroller att genomföras i städerna, säger han under dagens presskonferens.

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanar restaurangägare att ta ansvar för att det inte blir trängsel på uteserveringar när det blir soligt.

– Det kommer göras kontroller i helgen som kommer leda till beslut om man inte följer råden i de här kontrollerna, säger Anders Tegnell.

Han tillägger att myndigheterna inte kommer att dra sig för att ”statuera exempel” och att det kommer att få konsekvenser att inte följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Flest män på IVA

Män fortsätter att vara överrepresenterade bland intensivvårdspatienter i Sverige. 

Av de totalt 719 personer som har varit, eller fortfarande är, inlagda på intensivvårdsavdelningar i Sverige så är 545 män.

Samtidigt är dödssiffran fortsatt hög bland personer över 80 år. Av Sveriges 793 dödsfall är 494 personer över 80 år.

Undersökning visar: 2,5 procent smittade 

Under dagens gemensamma pressträff säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, att en undersökning utförts i Stockholmsområdet för att testa smittspridning i samhället.

Av de 773 personer mellan 2 och 86 år i Stockholm som deltog var 2,5 procent smittade.

– Det är en del av ett stort arbete för att bättre kunna följa utvecklingen av immuniteten i befolkningen och hur det här kommer att utvecklas och vilka restriktioner vi har infört som kan börja avvecklas, säger Anders Tegnell om testet.

”Runt 5-10 procent i samhället bär viruset”

Tegnell säger dock att han vill vänta med analysen av testet.

– Vad vi vet är att dubbleringstiden, när vi får dubbelt så många fall, den ligger på 6-7 dagar just nu. I dag är det nog 5-10 procent som bär på viruset i samhället. Att det är betydligt fler vet vi, det är uppenbart men hur många fler vet vi inte.

Går det att säga något om hur många som är smittade i Stockholm?

– Nej, det var 2,5 procent för ett par veckor sedan, sedan dubbleras det med 7-8 dagar, men vi väntar på lite bättre undersökningar och vi gör en ny uträkning nästa vecka.

Motsvarande undersökning kommer att göras i hela landet efter påsk, och då kommer Försvarsmakten kommer att åka runt till personer och hämta in prover.

 Han får frågan om testerna om smittade i Stockholm, som gav indikation om cirka 2,5 procent för några veckor sedan, ger någon fingervisning om antalet smittade i resten av Sverige.

– Nej inte i Sverige i dag. Det enda vi vet är att det betydligt färre i Sverige än i Stockholm, säger Anders Tegnell.

Ökning i Stockholm och Västra Götaland

Anders Tegnell säger att det fortfarande syns en störst ökning i Stockholm och i Västra Götaland. 

– Det är självklart inte så att Stockholm får det lättare och lättare. Den totala mängden fall ökar, säger han och fortsätter:

– Vi menar absolut inte att det lugnar sig för vården där men kurvan lugnar sig på sikt, säger han.

Statsepidemiologen tror att mörkertalet är stort över smittade i Stockholm.