Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer för hela 2020

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff med anledning av coronaviruset covid-19.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avspärrningar i kollektivtrafiken i Stockholm till följd av covid-19.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Begränsa antal kunder i matbutiker och minska antalet resenärer i kollektivtrafiken. 

Det är skarpa uppmaningar i Folkhälsomyndighetens nya råd med anledning av coronaviruset.

Riktlinjerna presenterades den 1 april och gäller hela 2020.

Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer lyder enligt följande:

■ Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

■ Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.

■ Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

■ Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.

■ I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Formellt gäller de nya riktlinjerna rörande coronaviruset året ut, till den 31 december, enligt myndigheten. Detta kan dock komma att revideras.

Så kan det gå till

Alla svenska verksamheter omfattas och ska vidta lämpliga åtgärder för att minska smittspridning. Det kan handla om att sätta upp information, markera avstånd på golvet, möblera om för att undvika trängsel, hålla digitala möten samt erbjuda möjlighet till handtvätt och handsprit. 

Bindande riktlinjer

Riktlinjerna ska komplettera förbudet mot allmänna sammankomster större än 50 personer som redan instiftats. Riktlinjerna är bindande, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som hänvisar till smittskyddslagen. Det finns dock inga sanktioner om man bryter mot råden.

Samtidigt betonar Carlson var och ens ansvar att minska smittspridningen. 

– Det är en tydlig normgivning i svensk lagstiftning att alla måste medverka till att minska smittspridningen, säger Carlson.

Astma innebär inte en ökad risk att bli allvarligt sjuk av corona.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.