Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

67 nya dödsfall i Sverige – totalt 1 400 döda i corona

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef, Folkhälsomyndigheten.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Personer med fetma klassas som en riskgrupp för nya coronaviruset, meddelar Socialstyrelsen, rapporterar Sveriges radio Ekot

Klockan 14 höll Folkhälsomyndigheten sin dagliga pressträff om hur coronaviruset sprider sig i Sverige. 

1 400 döda har nu rapporterats – en ökning med 67 avlidna från torsdagen. 

– Vi har fortfarande ett stort antal avlidna per dag men vi ser inte någon trend utan snarare en avmattning, sa Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Under eftermiddagen berättade Socialstyrelsen för Ekot att personer med fetma nu kommer att klassas som en riskgrupp för covid-19. 

Dessa löper högre risk om de drabbas av nya coronaviruset, enligt en ny utredning från Socialstyrelsen. 

Fetma och olika förlamningstillstånd nya riskgrupper

Utredningen har identifierat åtta särskilt utsatta grupper, varav fetma är en. 

– Det är en BMI (Body Mass Index) på över 40, alltså en ganska kraftigt övervikt som har noterats. Det är säkert så att det är en glidande skala, förstås, och att det kan finnas en ökad risk även vid en lägre grad av fetma. Men det är BMI över 40 som vi har skrivit och det är det man ser i de publikationer som finns, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig hos Socialstyrelsen, till Ekot. 

Som exempel har en person som är 180 centimeter lång och väger 130 kilo ett BMI på ungefär 40. En person som är 165 centimeter lång och väger runt 110 kilo har också ett BMI på omkring 40. 

Jenny Vinglid är generalsekreterare för riksförbundet Hälsa oberoende av storlek, HOBS. 

– Jag tycker det är bra att man nu har tittat på den data som finns i Sverige och att man nu fattat beslut om att det är klassat som riskgrupp. Det har varit en stor oro i målgruppen när man på internationellt håll har klassat det som en riskgrupp. I Danmark har man gått ut med att de som har BMI på över 36 är en riskgrupp, säger Jenny Vinglid. 

Samma oro bland kraftigt överviktiga som bland äldre

Enligt förbundet lever 51 procent av Sveriges befolkning med övervikt eller fetma, och många har vädrat sin oro till förbundet. 

– De som hör av sig till oss som har BMI 40 eller mer, många av dem är oroliga för de jobbar inom vårdyrken eller inom handel och kollektivtrafik där de möter människor. De känner en oro över om de tillhör en riskgrupp eller inte och om de har svårare att klara av covid-19. De oroar sig för om deras barn som går i skolan ska komma hem och smitta dem, eller att de ska smittas av dem som de lever med. Samma oro som har funnits bland de som är äldre har funnits bland dem som har hört av sig till oss, säger Jenny Vinglid.  

Myndigheten har även lagt till en riskgrupp som bär på neuromuskulära sjukdomar som befinner sig i komplicerade skeenden. 

– De handlar om förlamningstillstånd, ALS, ms och Parkinson, när man har allmänpåverkan av det. Och också kombinationen av funktionsnedsättningar, intellektuell funktionsnedsätttning och rörelsenedsättning till exempel, säger Urban Nylén till Ekot.  

Riskgrupperna kan ligga till grund för vilka som får smittskyddspeng när de stannar hemma med smitta, rapporterar Ekot. 

Folkhälsomyndigheten höll sin dagliga pressträff klockan 14 på fredagen. 

Viruset har nu skördat cirka 90 000 människoliv i Europa varav 1 400 i Sverige, en ökning med 67 dödsfall från torsdagen. 

– Vi har drygt 13 000 fall anmälda det senaste dygnet och drygt 1000 personer som fått intensivvård, sa Karin Tegmark Wisell. 

Undersökningen visar symtom som diarré och smakbortfall

I Stockholmsundersökningen där 700 personer deltog testade 18 personer – 2,5 procent – positivt för virusarvsmassa.

– Alla i den positiva gruppen hade rapporterat någon form av symptom. Några av symptomen sticker ut: luktbortfall, smakbortfall och diarré var betydligt högre bland de positiva svaren, sa Karin Tegmark Wisell. 

På direkt fråga Tegmark Wisell att även diarré är ett symtom att vara vaksam inför. 

– Den stöder det vi säger att har du minsta lilla symptom så ska du stanna hemma och se, blir det värre? Är du sjuk eller inte? Lukt- och smakbortfall ter sig ganska typiskt. Men det förekommer inte hos alla. 

Under veckan börjar den nationella provtagningen av. Provtagning kommer äga rum i hemmet hos dem som fått testkit. 

Under vecka 19 siktar Folkhälsomyndigheten på att analyserna av testresultaten ska vara färdiga, och att en genomsnittsiffra för smittspridningen bland befolkningen ska kunna presenteras. 

 

De nya dödstalen för covid-19

Torsdagens siffror inom parentes. 

Antal avlidna: 1 400 (1 333)

Kvinnor: 606 | Män: 794

Sjukdomsfall: 13 216 (12 540)

Kvinnor: 6 925 | Män: 6 291

Totalt antal laboratoriebekräftade intensivvårdade covid-19-fall: 1 024 (996)

Kvinnor: 259 | Män: 765

Källa: Folkhälsomyndigheten

Karin Tegmark Wisells varning: ”Stor risk för ökning”

Enligt Tegmark Wisell börjar smittkurvan plana ut och visa en nedåtgående trend. Men hon uppmanade svenskarna att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering och handhygien. 

– Om vi inte håller ut och fortsätter förhålla oss till det är är det stor risk att vi får en ökning igen. 

Ett stort antal coronatester genomförs just nu men målsättningen är att öka kapaciteten för provtagning och analys av covid-19. 

– Den senaste veckan så provtogs och analyserades 20 000 individer på en vecka, sa Karin Tegmark Wisell. 

Karin Tegmark Wisell uppmanas under pressträffen att kommentera torsdagens uttalande från statsepidemiolog Anders Tegnell, om att Stockholm kan ha flockimmunitet redan i maj. 

– Vi kan inte säga det säkert, och det säger ju inte Anders heller utan det är ju en estimering.

530 000 andningsskydd har delats ut till vården

Sverige har nu 1 072 intensivvårdplatser, berättade Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen. 

– Det är en dubblering sedan vi startade och det finns en planering för att utöka antalet intensivvårdplatser ytterligare, sa Olivia Wigzell. 

Den skyddsutrustning som hittills delats ut inom vården är 1,6 miljoner handskar, 530 000 andningsskydd och nästan 2 000 skyddsmask 90.

– Det här är bara för att illustrera det kompletterande uppdraget som myndigheten har, sa Olivia Wigzell.

Klar majoritet av de intensivvårdade har covid-19

Av dem som just nu får intensivvård i Sverige är 528 covid-19-patienter och 238 vårdas av andra orsaker. 

– Alla som behöver bör få en god och trygg vård och omsorg, säger Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg. 

Sofia Wallström, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, berättade att myndigheten tar hänsyn till den pressade situationen som råder inom vården när de nu genomför tillsyn. 

– Vi försöker jobba så att vi inte belastar redan belastade verksamheter, sa hon. 

Sofia Wallström säger att myndigheten ”inte letar fel” och fick frågan om varför de inte letar efter fel? 

– Det farligaste man kan ha är en repressiv kultur. Personal som är rädd för att göra fel gör fler fel. Därför säger vi att vi inte går ut för att leta fel, svarade Sofia Wallström.

IVO: 1000 indikationer på risk inom vård och omsorg

Samtidigt så har ett stort antal riskrapporteringar gjorts. 

– Den senaste månaden har vi fått ungefär 1 000 indikationer på risk inom vård och omsorg. En femtedel av dessa var relaterade till covid-19, och kommer i stor utsträckning från Stockholmsområdet, vilket speglar den geografiska spridningen som smittan har haft hittills, sa Sofia Wallström. 

Efter att covid-19 fått fäste på ett stort antal äldreboenden så kommer myndigheten under de närmaste veckorna genomföra ett tusental tillsynsinsatser inom äldreomsorgen – men dessa kommer att genomföras digitalt. 

Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rapporterade att många samhällsviktiga yrkesgrupper just nu har hög frånvaro. Påverkan är dock måttlig i nuläget.