Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

29 nya dödsfall i Sverige – 1 540 döda totalt

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tantolunden i Stockholm, 15 april. Många som rör sig i området.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Ett provtagningstält för coronaviruset i Sundsvalls sjukhus.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Bild från ett äldreboende, tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

29 nya dödsfall rapporterades under söndagen från Folkhälsomyndigheten.

Den totala dödssiffran till följd av coronaviruset i Sverige är nu 1540.

– Den ligger på den nivån som den legat på ett tag nu. Det är lite lägre än dagen innan men det beror säkert på att det är helgdag, säger Anders Tegnell till TV4. 

Siffrorna pekar på att smittspridningen i Sverige verkar ha stabiliserats även inom äldrevården, enligt Anders Tegnell.

Under söndagen rapporterade Folkhälsomyndigheten 29 nya dödsfall i Sverige och den totala siffran är nu 1540 avlidna. Av dem är 874 män och 666 kvinnor. 

Vad det gäller antalet personer som totalt har intensivvårdats i Sverige så är den siffran 1079, varav 276 är kvinnor och 803 män.

Statsepidemiologen Anders Tegnell kommenterar de nya siffrorna i TV4. Han konstaterar att dödssiffran är lite lägre, men att det kan bero på ett eftersläp på grund av att det är helgdag.

Tegnell säger också att statistiken visar tecken på att antalet smittade kan ha börjat minska. Det, eftersom ökningen av testtagningar inte gett en större ökning av bekräftade smittofall.

– Det som skulle kunna tala för att den egentligen minskar något är att vi provtar betydligt fler än tidigare och också i lite andra grupper än tidigare, säger Anders Tegnell till TV4. 

Stockholmare rör sig mer i innerstan

Under dagen har det kommit rapporter, bland annat från polisen i Stockholm, om att allt fler stockholmare var ute under helgen. 

Även Svenska Dagbladet har tagit del av data från Telia Crowd Insights som visar att tiotusentals fler rör sig i innerstan nu, jämfört med i slutet på mars. 

Telia betonar att datan bör tolkas med försiktighet, eftersom det krävs längre tidsserier för att konstatera en förändring. Men Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef i region Stockholm, säger till SvD att regionen och sjukvården delar uppfattningen om att det rör sig fler i stan. 

– Vi är nervösa för att stockholmarna blåser faran över och börjar återvända till normalt liv. Det skulle i så fall få konsekvenser, säger hon till tidningen.

Anders Tegnell: Det är inte över

I TV4 får Anders Tegnell frågan hur han ser på att folk börjar röra sig mer inne i centrala delarna av huvudstaden.

– Det är förstås olyckligt att man tror att det här är över, för det är det inte. Anledningen till att vi har en gynnsam situation med en sjukvård som fortsätter fungera – även om det är slitsamt – är att man fortsätter att följa de rekommendationer vi kommit ut med. 

Tegnell får också frågan om det kan finnas en risk för en andra smittovåg:

– Det är jättesvårt att veta. Det beror på vad som händer i samhället, hur man är ute och rör på sig.

Tegnell: Spridningen inom äldrevården har stabiliserats

I Stockholm, som drabbats hårdats, konstaterades ytterligare 175 sjukdomsfall och 24 dödsfall på söndagen. Det innebär att totalt 5 826 personer i Stockholm har smittats medan 921 har avlidit.

Siffrorna pekar på att smittspridningen i Sverige verkar ha stabiliserats även inom äldrevården, enligt Anders Tegnell.

– Spridningen inom äldrevården har stabiliserats, den ökar inte längre, säger Anders Tegnell till TT.

– Inte heller dödsfallen inom äldrevården ökar, men däremot så minskar dödsfallen överhuvudtaget så att en större och större andel av dödsfallen kommer från äldrevården, säger Anders Tegnell till TT.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

Lena Hallengren: ”Jag drömmer om corona på nätterna”

Socialministern i stor intervju om hanteringen av coronakrisen.