Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Totalt 146 döda av corona i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Anders Tegnell, statsepidemilog.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Lindén läkare socialstyrelsen och Anders Tegnell, statsepidemilog.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

146 personer har dött i covid-19 i Sverige.

89 av dem i Stockholm – där dödssiffran har stigit med 21 personer på ett dygn.

Nu vädjar Socialstyrelsen till befolkningen att stanna hemma i påsk, för att undvika ytterligare tryck på vårdpersonal. 

På sin dagliga presskonferens under måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att 146 personer nu har dött i Sverige, efter att ha smittats av coronaviruset.

Det är en rejäl ökning från den siffra som presenterades under söndagen, då 110 personer hade avlidit i covid-19. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är ökningen inte så dramatisk som den kan verka – utan det är normalt att siffrorna släpar efter lite när det är helg.

I Stockholm har antalet döda ökat från 68 personer på söndagen till 89 på måndagen.

Över 4 000 smittade i Sverige

I Sverige har över 4 000 personer konstaterats smittade. Enligt siffror från Svenska intensivvårdsregistret har sammanlagt 311 patienter vårdats på intensivvårdsavdelningar – och högst tryck på IVA är det i Stockholmsregionen. 

Anders Tegnell säger också att det är betydligt fler män än kvinnor som är inlagda.

– Vi har ingen bra förklaring till varför det ser ut så.

Ny rekommendation för skyddsutrustning

En annan sak Folkhälsomyndigheten tog upp på sin dagliga presskonferens var bristen på skyddsutrustning till vårdpersonal. Den har lett till att en ny rekommendation kommer att presenteras under tisdag.

– Det handlar inte om att sänka nivån på något sätt, utan det är fortsatt väldigt hög nivå på säkerhet för vårdpersonal. Som det måste vara, säger Anders Tegnell.

Taha Alexendersson på Socialstyrelsen säger att den skyddsutrustning som kommer in snabbt fördelas ut till regionerna, men att man i nuläget inte kan bygga lager utan får fokusera på det akuta. 

– Förväntningar att vi ska bygga upp ett beredskapslager som tillfredsställer alla på kort och lång sikt bör vi sänka. Vi bygger inte stora beredskapslager nu, säger Taha Alexandersson.

Socialstyrelsen vädjar: Stanna hemma i påsk

Taha Alexandersson konstaterar också att regionernas stora omställningar har lett till stora belastningar på vårdpersonal. Varje region har planerat för sina egna invånare.

Därför vädjar Socialstyrelsen om att man inte ska resa bort i påsk och belasta andra regioner.  

– Den här vädjan är för att vi inte ska belasta dem (sjukvården) ytterligare.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Stockholmsmässan redo att ta emot patienter.
Vårdplatser byggs ut i expressfart • Uppmaningen: Stanna hemma.