Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkhälsomyndigheten: Fortsatt stopp för Janssens coronavaccin

Läkemedelsverket: ”Nyttan överstiger risken”.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar en fortsatt paus i användandet av Janssens coronavaccin.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten vill se en fortsätt paus i användandet av Janssens coronavaccin.

Anledningen är att vaccinet inte rekommenderas till personer under 65 år och att de över 65 kommer att hinna få annat vaccin innan Janssens doser kommer till Sverige.

I mitten av april meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att de pausar all användning av Janssens coronavaccin, efter rapporter om att sex personer drabbats av blodproppar efter vaccination. Biverkningarna liknar de som har inträffat efter vaccinationer med Astra Zenecas vaccin.

Kort efter det amerikanska beskedet meddelade svenska Folkhälsomyndigheten att alla vaccinationer med Janssens vaccin pausas. Och under fredagen meddelade myndigheten att de fortsatt rekommenderar en paus av vaccinationerna, enligt ett pressmeddelande.

”Vaccinet skulle levereras till Sverige i större mängder i maj. Eftersom vaccinet ändå inte rekommenderas till personer under 65 år beslutar Folkhälsomyndigheten att för närvarande rekommendera fortsatt paus för användning av Janssens vaccin i Sverige för alla åldersgrupper”, skriver myndigheten.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kommer pausen inte att påverka vaccinationen av de över 65 år.

– Vi tycker det är bättre att rekommendera de vaccin som vården nu är vana vid att använda. Personer över 65 år kommer ändå kunna få vaccin av de andra tre sorterna, säger han i pressmeddelandet.

Om pausen kommer att påverka Sveriges vaccinationsarbete är ännu oklart och Folkhälsomyndigheten skriver i pressmeddelandet att de kommer återkomma med mer information.

”Till och med den 22 april hade 72 procent av Sveriges befolkning över 65 år fått minst en dos”, skriver myndigheten.

”Svenskarna fick mer rätt än resten av världen”

Ny bok om FHM:s hantering av coronapandemin.

Teorin om misstänkta biverkningarna

Även Janssen stoppat efter fall av blodproppar.