Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folkhälsomyndigheten: Därför testar vi inte folk på flygplatsen

Såhär svarade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på frågor om det nya muterade coronaviruset i början av veckan.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Planet från London var från British Airways.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LINDA HÄGGSTRÖM

Under lördagen landade ett passagerarflygplan från London på Arlanda, trots flygstopp. 

Resenärerna släpptes in i landet utan att testas. 

– Vi är angelägna om att man i stället åker hem och testar sig på hemorten så att man är inne i det system man har, har Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sagt om tester på flygplatser tidigare. 

Trots att Sverige infört flygstopp för plan från Storbritannien landade ett passagerarplan från London på lördagsmorgonen.  

De 33 passagerarna ombord tilläts passera tullen – en finsk familj som skulle resa vidare till Helsingfors tilläts göra så, och resterande 29 svenska passagerare släpptes sonika in i landet.  

Anledningen till flygstoppet är att Sverige försöker stänga ute en ny, potentiellt mer smittsam, virusvariant som upptäckts i Storbritannien. Trots det testades inte passagerarna för covid-19. 

Ett logistiskt problem

Folkhälsomyndigheten har upprepade gånger fått frågor om varför de inte bara testar folk på flygplatserna.

När regeringen presenterade flygstoppet den 21 december svarade generaldirektören Johan Carlson att det handlar om logistik:

– Vi är angelägna om att man i stället åker hem och testar sig på hemorten så att man är inne i det system man har. Att testa sig på Arlanda skulle innebära att man får provsvar från människor som man inte riktigt vet var de har tagit vägen – alternativt att de ska sitta där, kanske i flera dygn, för att vänta på svaret. 

Eftersträvar ”enhetlig hantering”

Johan Carlson påpekade också att människor kommer in i Sverige på andra sätt än via flyget. 

– Vi har en stor ström med människor som kommer med tåg och bil - och även till våra hamnar ser vi ett inflöde. Det är angeläget att man hanterar alla människor på samma sätt, så att man får en enhetlig hantering av det här problemet. 

Senast i lördags fick Folkhälsomyndigheten på nytt frågan om att testa inresande i Sverige. 

– Vi har inte sett det som en effektiv åtgärd - man kan vara negativ då och sedan utveckla symtom och bli sjuk. Det är en viss inkubationstid. I nuläget har vi inga planer på att testa alla inresande till Sverige, säger Sara Byfors, enhetschef på 

Smittskyddsläkaren i Stockholm Maria Rotzén Östlund fick under gårdagen frågor om varför ingen testades, och hänvisar då till Folkhälsomyndighetens råd till alla som rest från Storbritannien. 

”Sitter information överallt på Arlanda”

– Det är ju den handläggning som man har bestämt att man ska göra. Vi har inte bestämt att man ska sätta resenärer från Storbritannien i karantän - i så fall hade man ju gjort det med alla som reser in därifrån, säger hon. 

Passagerarnas uppgifter togs inte av smittskyddet, och ingen specifik information om hur de ska agera gavs på plats. 

– Det sitter information uppe överallt på Arlanda med information till alla resenärer om att kontakta Folkhälsomyndigheten om smittspridningsråd, berättade gränspolischefen Patrik Engström.

RÅD TILL SVENSKAR SOM REST FRÅN STORBRITANNIEN

Här är Folkhälsomyndighetens råd till de som varit i Storbritannien och kommit till Sverige den 12 december eller senare:

 Stanna hemma

Folkhälsomyndigheten vill att du som anländer till Sverige från Storbritannien stannar hemma i minst sju dagar efter ankomst till Sverige. Myndigheten skriver:

”Om du inte utvecklar symtom eller testar positivt under de sju dagarna kan du efter det röra dig i samhället men du ska alltid följa de råd och rekommendationer som gäller för alla.”

 Undvik nära kontakter

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida:

”Om du av någon anledning inte har möjlighet att testa dig för covid-19 är det viktigt att du stannar hemma och undviker nära kontakter samt är noga med hygienen i minst 7 dagar efter din ankomst till Sverige.”

 Testa dig för covid-19.

Folkhälsomyndigheten vill att du testar dig så fort som möjligt, och sen igen femte dagen efter att du lämnade Storbritannien.

Om du testar positivt för covid-19 kommer du att bli kontaktad av vården för uppföljning. Det sker på olika sätt i olika regioner.

Så kom mutationen till Sörmland

Ett fall bekräftat av muterade coronaviruset i Sverige.

Transportstyrelsen: ”Det är en allvarlig situation” 

Det råder flygförbud för passagerarplan från Storbritannien till Sverige. Trots det landade ett British Airwaysplan med 33 passagerare från London på Arlanda på lördagen.

Detta vet vi om det nya muterade coronaviruset

Den nya varianten spreds först i Storbritannien.