Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Folk har sett sina familjer dö”

Johan Bratt tf. hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm berättade i torsdags om läget på IVA i Stockholm som är värre än andra perioder under pandemin.
Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Stockholm.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Stockholms stad har i snitt 78,6 procent av alla som är 75 och äldre fått vaccin. I Rinkeby-Kista är den siffran endast 68,1 procent.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

De utsatta stadsdelarna halkar efter i Stockholms vaccinering.

En större skepsis mot vaccin kan vara orsaken, enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt.

Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan, varnar för förenklade förklaringar.

– Det riskerar att bli skuldbeläggande, säger han.

Den kritiserade vaccinationskampanjen i Stockholm rullar på och nu har nästan 90 procent av alla i den äldsta gruppen, personer över 80 år, fått vaccin.

Men hur stor andel som vaccinerats skiljer sig åt. I Stockholms stad har i snitt 78,6 procent av alla som är 75 och äldre fått vaccin.

I Rinkeby-Kista är den siffran endast 68,1 procent – att jämföra med över 80 procent i stadsdelarna Bromma, Farsta och Hässelby-Vällingby, skriver Svenska Dagbladet.

Skillnaderna kan ha flera orsaker, menar Johan Bratt, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen. Förutom att hälsan generellt är bättre i välbärgade områden tror han också att olika syn på vaccinet spelar in.

Däremot tror vi att det grundläggande problemet är en skepticism mot vaccinationen i sig och där måste vi göra stora insatser under en längre tid för att alla ska kunna ta en välinformerad ställning till erbjudandet om vaccination”, skriver han i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Redan under den första smittovågen granskade Expressens Frida Sundkvist ojämlikheten i coronapandemin. Smittan spreds mest och snabbast i Stockholms socioekonomiskt utsatta områden. Inledningsvis saknades information på olika språk, och att många bor trångt och inte kan jobba hemifrån lyftes som andra förklaringar.

”Folk har sett sina familjer och vänner dö”

I december kunde Expressen visa att testningen i de utsatta områdena i Stockholm inte kommit i gång, trots att det var där människor blev sjuka och dog.

Ahmed Abdirahman är grundare och vd för Stiftelsen The Global Village, samt grundare av Järvaveckan.

Han tror inte att det finns någon större skepsis mot vaccin i de utsatta områdena än på andra håll.

– Folk har sett sina familjer och vänner dö så viljan att vaccinera sig är säkert hög. Det handlar om att lyssna på oron och det tror jag inte att man bemöter lika mycket som man borde göra, säger han.

Kritik mot vaccininformationen

Stockholms vaccininformation har fått kritik för att vara otydlig, så det är inte bara i de utsatta stadsdelarna som den har brustit, konstaterar Ahmed Abdirahman. Däremot tror han att det behövs ännu mer uppsökande information där.

Sedan några månader finns mobila provtagningsbussar i Rinkeby, Tensta och Husby. Ett bra initiativ, men man borde även finnas på plats för att svara på människors frågor, menar Ahmed Abdirahman.

– Det handlar om man kan ringa någon, få prata med någon och bli bemött i sin oro, säger han.

Det behövs också mer kunskap om vad som faktiskt gör vaccinationsgraden lägre, så att framtida åtgärder inte baseras på spekulationer, anser han.

– Annars gör man samma misstag som tidigare och tror att det beror på att folk inte kan språket, när det inte hade med det att göra. Det riskerar att bli skuldbeläggande, säger Ahmed Abdirahman.

Expressen granskade coronatesterna – stora skillnader mellan fattiga och rika

Hör Frida Sundkvist om granskningen som publicerades i december 2020.