Flyget inställt – vännerna är fast i tre olika länder

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Tavlan på flygplatsen är full av avgångar som ställts in.
Foto: Läsarbild
Folk ligger på bänkar och sover – utan någon vetskap om när de ska få lämna flygplatsen, berättar Emeliy.
Foto: Läsarbild
22-årige Mohannad Abu Jamal, 25-årige Mohammed Abu Jamal och 23-åriga Emeliy Andersson sitter fast på flygplatsen i Helsingfors.
Foto: Läsarbild
Folk ligger på bänkar och sover – utan någon vetskap om när de ska få lämna flygplatsen, berättar Emeliy.
Foto: Läsarbild
Emeliy Andersson och hennes vänner har varit på semester i Marocko sedan 7 mars.
Foto: Privat
1 / 8

Kompisgänget från Kalmar var på semester i Marocko – när flyget hem ställdes in.

Efter olika ombokningar sitter de nu fast i tre olika länder.

23-åriga Emeliy Andersson är strandad i Helsingfors.

– Polisen stoppade oss i passkontrollen. Vi får inte lämna flygplatsen för det är inreseförbud och vi får inte åka hem för alla flyg är inställda, säger hon.

Den 7 mars lyfte de sex vännerna från Kalmar från Kastrup för en semesterresa i Agadir i Marocko. Nu har solsemestern gett en bitter eftersmak.

– Vi fick mejl om att flyget hem var inställt. Norwegian hjälpte oss att boka om så att vi skulle mellanlanda i Finland den 20:e mars och sen ta ett flyg till Stockholm den 22:a. Vi pratade med både den svenska ambassaden och Norwegian som sa att vi skulle få komma in när vi landade, säger Emeliy Andersson.

Tre av de sex vännerna valde vägen via Helsingfors och Stockholm. På fredagskvällen landade de i Finland. När de försökte gå igenom passkontrollen stoppades de av polis, säger hon.

Släpps inte in – får inte lämna

Nu är trion – och flera andra svenska resenärer – fast på den incheckade delen av flygplatsen.

Eftersom alla flygningar är inställda kan de inte ta sig hem till Sverige.

Och eftersom Finland har stängt gränsen kan de inte lämna flygplatsen för att hitta boende eller ta sig hem via annan transport.

– Det första flyget vi bokade skulle gå den 22:a, men det är inställt. Ett annat som vi har bokat om är också inställt nu. Vi träffade en svensk här som har varit fast i två dagar utan att ha kunnat ta sig härifrån, säger Emeliy Andersson.

”Väntar på ett mirakel”

I nuläget kan de bara vänta.

– Norwegian kan inte hjälpa, polisen kan inte hjälpa, personalen här kan inte hjälpa, ambassaden kan inte hjälpa. Jag vet faktiskt inte vad nästa steg är.

Ni väntar på besked?

– Det känns som vi väntar på ett mirakel. Jag får panik på tanken av att vara här i flera dagar. Man kan inte vara utomhus och luften är dålig.

Vännerna fast i tre olika länder

Åtgärderna som ligger till grund för att vännerna är strandade har införts för att hindra spridningen av coronaviruset.

– De säger att man inte ska vistas på flygplatser. Ändå låter de oss sitta här. Viruset ska man ta på allvar men vi måste ju få komma hem.

Hur har det gått för de andra vännerna i semestersällskapet?

– Två av dem tog ett flyg med mellanlandningen i Amsterdam, så de sitter fast där nu. En är kvar i Marocko, säger Emeliy Andersson.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.