Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygandet minskade med 60 procent: ”Dramatiskt”

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Flygandet från Swedavias tio flygplatser minskade med 60 procent under mars, jämfört med samma period i fjol.

Hittills i april har flygandet minskat med 97 procent.

– Coronakrisens samhällspåverkan är dramatisk och det slår med full kraft mot Swedavia, säger vd:n och koncernchefen Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Swedavias största flygplats, Stockholm Arlanda, såg totalt 842 000 resenärer under mars. Det är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad i fjol.

Statistiken från koncernens samtliga tio flygplatser visar också på samma mönster. Sammantaget reste 1 317 000 resenärer från Swedavias flygplatser, vilket innebär en minskning med 60 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Vd:n och koncernchefen, Jonas Abrahamsson, konstaterar att flygplatserna drabbats hårt av coronakrisen.

– Förutsättningarna för att bedriva reguljär flygtrafik, men också kommersiell flygplatsverksamhet har i princip upphört. Våra flygplatser har dock en viktig infrastrukturroll och vi gör vårt yttersta för att upprätthålla Sveriges tillgänglighet för den persontrafik som fortfarande finns, men också samhällsviktigt flyg såsom post- och frakt- samt ambulansflyg, säger han i ett pressmeddelande.

Minskning även i april

Med anledning av coronakrisen avråder utrikesdepartementet, UD, från resor till samtliga andra länder. Därtill har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att svenskarna ska avstå från resor mellan Sveriges regioner, i syfte att minska smittospridningen.

Och utifrån Swedavias data, tycks många svenskar ha följt råden.

Statistiken över antalet resenärer i början av april visar nämligen också på en tydlig minskning. Hittills syns ett tapp om cirka 97 procent, enligt Swedavia.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

Stockholmsbörserna steg vid öppning

Här är beskeden från morgonens börsöppning.