Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera städer i Europa stängs: ”Oroande”

Catherine Barnard om Boris Johnsons hantering av corona.
En miljon Madridbor omfattas av nya smittskyddsåtgärder från och med måndag.Foto: JORGE SANZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / JORGE SANZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Passagerare bär munskydd i Londons tunnelbana.Foto: LENSI PHOTOGRAPHY / SPLASHNEWS.C / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Flera nya lokala nedstängningar har meddelats på fredagen efter att smittan ökat runtom i Europa.

Det senaste dygnet rapporterades flest nya fall i Storbritannien sen pandemin bröt ut.

Och från och med måndag omfattas en miljon Madridbor av nya smittskyddsåtgärder.

WHO varnar nu för att två miljoner kan dö i viruset – om det inte införs gemensamma åtgärder, skriver AFP.

Storbritannien har rapporterat 6 874 nya fall av covid-19 det senaste dygnet. Det är den högsta siffran sen pandemin bröt ut, skriver Sky News.

På fredagen meddelades nya, hårdare restriktioner i Cardiff och Swansea i Wales. Ingen får ta sig in eller ut från de brittiska städerna utan en ”rimlig förklaring”, rapporterar BBC.

Även London är nu på regeringens lista över områden där utvecklingen går åt fel håll.

”London befinner sig i en väldigt oroande brytpunkt just nu”, skriver borgmästaren Sadiq Khan i ett uttalande.

WHO: ”Troligt” att två miljoner dör

Samtidigt bekräftades 16 096 nya coronafall i Frankrike, vilket är den högsta siffran i landet någonsin. Premiärministern Jean Castex varnar nu för att en lockdown kan vara nästa steg.

– Om vi ​​inte agerar kan vi befinna oss i en situation som liknar den i våras (...) det kan betyda åtgärder, och vi måste undvika det, sa han i en tv-sändning.

Vid en senare presskonferens larmar Världshälsoorganisationen för den ökade smittspridningen runtom i världen. Enligt WHO är det ”troligt” att två miljoner människor dör i viruset – om det inte införs kollektiva åtgärder för att bekämpa smittan.

Striktare åtgärder i Madrid

I Madrid i Spanien har det under dagen fattats beslut om nya striktare coronaregler i fler områden. Ytterligare 167 000 personer i åtta områden kommer att omfattas av åtgärderna som innebär att de inte får lämna hemmet förutom för jobb, skola eller av medicinska skäl från och med måndag, rapporterar El País. 

En miljon personer omfattas nu av åtgärderna, men hälsominister Salvador Illa säger att han hade velat se att reglerna omfattade hela Madrid, och uppmanar regionen att förbereda sig för ”några tuffa veckor” framöver.

På fredagen kom också besked om att karnevalen i Rio de Janeiro i Brasilien skjuts upp på obestämd tid för första gången på 100 år, rapporterar TT.

LÄS MER: Därför blir unga och friska svårt sjuka

LÄS MER: Tegnell: Därför skiljer Sverige ut sig (Premium)

Experten om utvecklingen i världen.