Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två regioner går emot FHM: Nej, kramas inte

Socialministern kommenterar de nya rekommendationerna.
Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Värmland.
Foto: Foto: Oyvind Lund
Johan Carlson och Lena Hallengren kommunicerade de nya riktlinjerna.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den som är vaccinerad kan kramas och träffa andra inomhus, enligt de nya råden.

Nu går två regioner emot Folkhälsomyndigheten och regeringen.

– Våra tidigare rekommendationer gäller, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Värmland till Värmlands folkblad.

Aktiviteter på äldreboenden, träffa andra inomhus och krama barnbarnen – allt det går nu bra att göra tre veckor efter den första vaccindosen, meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen på fredagen.

Men snabbt kom mothugg från Värmland.

Ett klart nej, blev biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstams svar på frågan om barnbarnskramar är att rekommendera, enligt P4 Värmland.

– Det är ett illavarslande läge med en stegrad och ökande smittspridning som inte verkar avta alls och med en ökad belastning i slutenvården, säger Anna Skogstam till Expressen.

Tar fram lokala regler

Tills vidare ligger de gamla rekommendationerna fast.

– Än så länge ska man hålla sig till det som gäller, att inte krama sina barnbarn och att hålla avstånd, säger Anna Skogstam.

Under nästa vecka är planen att regionen ska gå ut med egna, lokala rekommendationer.

– Vi gör som vi alltid brukar göra. När Folkhälsomyndigheten kommer med nya riktlinjer eller rekommendationer så brukar vi läsa igenom dem noggrant och väga för och emot för att se hur vi ska kommunicera med medborgarna i vår region, säger Anna Skogstam.

Också Region Västernorrland manar till försiktighet.

– Här vill vi uppmana att trots allt inte träffa personer utanför sin familj och närmaste krets. Det beror på den rådande smittspridningen, som förra veckan var högst i Sverige i den här regionen, säger smittskyddsläkare Hans Boman i ett pressmeddelande.

HÄR ÄR NYA RIKTLINJERNA

Tre veckor efter den första vaccindosen bedöms skyddseffekten vara så god att nya riktlinjer gäller. Framför allt handlar det om att lätta upp för de äldre som har levt mycket isolerat under pandemin.


Det går nu bra att:

Träffa människor från andra hushåll – även inomhus

Handla i mataffären, för de äldre som har undvikit det

Krama barnbarnen

Återuppta gemensamma aktiviteter på äldreboenden

Göra besök utanför äldreboendet, till exempel hos anhöriga


Men någon trängsel får fortfarande inte förekomma och man ska även framöver träffas i mindre grupper om max åtta personer.

FHM: Lite friare liv

Folkhälsomyndigheten själva varnade också för att ingen trängsel får förekomma, vare sig man är vaccinerad eller ovaccinerad. Och umgänge bör även fortsatt ske i små sammanhang.

– Man ska inte överstiga rekommendationerna om hur många man ska samlas samtidigt. Det innebär att man kan ha ett lite friare liv, men i små grupper och under kontrollerade förhållanden, sa Johan Carlson på pressträffen.

Nu när man ska börja vaccinera personer under 60 år uppmanar Magnus Thyberg, vaccinsamordnare, Folkhälsomyndigheten att se över fördelningen mellan regionerna.