Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera myndigheter har inte koll på egna hemarbetet

Arbetsmarknadsministern om riskerna med att arbeta hemifrån.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar hemarbete i möjligaste mån. Här på bild syns statsepidemiolog Anders Tegnell, Socialstyrelsens avdelningschef Zara Warglo och Svante Werger från MSB.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialstyrelsen har inte koll på exakt hur många ur personalen som jobbar hemifrån.Foto: OLLE SPORRONG
Stefan Löfvens regeringskansli meddelar att bemanningen varierar.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Statsministern.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera av regeringens expertmyndigheter har dålig koll på hur deras bemanning på plats ser ut i pandemin.

Det visar en rundringning av Svenska Dagbladet.

Bland de synade myndigheterna finns Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och regeringskansliet.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är tydlig. För att minska spridningen av covid-19 uppmanas människor att arbeta hemifrån i möjligaste mån.

Men en rundringning av SvD visar att flera expertmyndigheter själva har dålig koll på hur det ligger till med hemarbetet.

En av de synade myndigheterna är statsminister Stefan Löfvens regeringskansli. Där kan man inte svara på hur många ur personalen som varit på plats vid ett tillfälle. Det är även oklart om bemanningen minskat eller ökat efter sommaren.

– Hur fördelningen ser ut varierar mellan olika veckodagar men en stor del av regeringskansliets anställda arbetar i nuläget hemifrån, säger Clara Holm vid kansliets presstjänst till SvD.

Flera myndigheter har dålig koll

Från Socialstyrelsen kommer ett liknande besked. Personalchefen Elisabeth Roxmalm säger till tidningen att det bara är cheferna på enskilda avdelningar som vet hur många medarbetare som jobbar på plats.

Folkhälsomyndigheten uppger samtidigt att man endast har översiktliga uppskattningar.

– Vi har ingen exakt siffra på det men vi försöker varva så att medarbetare, utifrån sina uppdrag och resonemang med sin närmaste chef, både har möjlighet att arbeta hemma och vara på kontoret, säger kommunikationschefen Elisabeth Wall Bennet till SvD.

Finansinspektionen ger dock en konkret bild av personalläget. Enligt Fi har endast 14 procent av de 500 anställda varit på kontoret under de senaste veckorna.

Stefan Löfven betonade vikten av hemarbete under torsdagens pressträff.