Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera länder väljer ny taktik för vaccinering

”Kan dyka upp ett virus som går under ytan”
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: IGOR GOLOVNIOV / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Foto: Linköpings universitet

Storbritannien låter invånarna vänta uppemot tolv veckor på sin andra vaccinspruta för att öka vaccinationstakten.

Den okonventionella strategin har väckt frågan om man bör ge högt skydd till ett fåtal – eller ett lägre skydd till fler.

Även Danmark väljer nu att frångå den rekommenderade intervallen mellan doserna.

– Om immuniteten blir sämre har man skjutit sig själv i foten, säger professor Agnes Wold.

Vaccinen mot covid-19 ska ges i två doser, med 21-28 dagars mellanrum, enligt rekommendationen från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. 

Under tisdagen framkom det att Sveriges regioner har sparat hälften av vaccindoserna för att säkra tillgången till den andra dosen, men efter Folkhälsomyndighetens förtydligande kommer man nu att använda samtliga doser.

Statsepidemiolog Anders Tegnell försäkrade att leveranserna rullar på, och att regionerna därför inte bör bekymra sig över att ge den andra dosen i tid. På presskonferensen nämndes att bland annat Danmark ligger en bra bit före Sverige i antalet vaccinerade.

– Skillnaden är helt uppenbart att många svenska regioner har sparat doser, det har man inte gjort i Danmark, sa Anders Tegnell.

Danmark frångår rekommendationer

Danmark hör även till en rad länder i EU som planerar att frångå den rekommenderade dosintervallen, och tillåter nu en väntetid på uppemot sex veckor mellan den första och andra sprutan, enligt Reuters. Tyskland överväger samma strategi för att öka vaccinationstakten.

– I ljuset av den rådande bristen på vaccin och det väldigt höga antalet infekterade och sjuka, är det mer effektivt med en strategi där så många som möjligt vaccineras så tidigt som möjligt, säger Leif-Erik Sander, vaccinforskningschef vid Charitésjukhuset i Berlin, till nyhetsbyrån.

Såväl EMA som Världshälsoorganisationen WHO avråder dock från att frångå det rekommenderade vaccinationsschemat, och Pfizer/Biontech varnar i ett gemensamt uttalande för att det saknas data som stöder en utdragen dosintervall. 

Deras kliniska studier, liksom studierna från vaccintillverkarna Moderna och Astra Zeneca, baserar sig på att sprutorna tas med tre veckors mellanrum.

Väntar uppemot tolv veckor

Men varningarna har inte hindrat Storbritannien från att ytterligare fördröja den andra dosen. Brittiska myndigheter har godkänt en dosintervall på hela tolv veckor, eftersom man anser att nyttan överväger riskerna.

– Det säkerställer att fler riskgrupper kan få ett värdefullt skydd från vaccin under de kommande veckorna och månaderna, vilket minskar dödsfallen och belastningen på sjukvården, säger en talesperson vid hälsodepartementet enligt Reuters.

Flera forskare ifrågasätter den brittiska vaccinstrategin, eftersom det är osäkert att den andra dosen ger en motsvarande effekt efter tolv veckor, särskilt bland äldre. Dessutom höjs röster för att fördröjningen kan öka risken för vaccinresistenta virusmutationer.

Som Expressen tidigare berättat syns en tydlig effekt från Pfizer/Biontechs vaccin redan tio dagar efter första sprutan. Enligt brittiska myndigheters beräkningar rör det sig om cirka 50 procents skydd. Den andra vaccindosen anses dock vara nödvändig för att skapa ett mer säkert och långvarigt skydd. 

”Skjutit sig själv i foten”

Professor Agnes Wold, specialist i klinisk immunologi, förklarar att den andra sprutan är en så kallad boosterdos. Utan den riskerar T-cellsimmuniteten att bli sämre, enligt henne.

– Att få ett bra T-cellssvar, med så kallade mördarceller, är det absolut viktigaste för att få ett bra skydd. Om det går fyra eller fem veckor mellan sprutorna spelar säkert ingen roll, men tolv veckor innebär en stor osäkerhet. Man riskerar att få ett dåligt svar. Jag tycker att det engelsmännen gör är vanskligt, man tar sig lite väl stora friheter, säger Agnes Wold.

Vad ser du för risker med den brittiska strategin?

– Om man bara ger folk en dos i stället för två kanske man tänker att de som vaccineras blir hälften så immuna, och då blir det ganska bra. Men om immuniteten blir sämre, exempelvis 20 procent för dubbelt så många, har man skjutit sig själv i foten. Då har man totalt sett fått mindre skydd.

I Danmark har man godkänt intervaller på sex veckor. Kan det fungera bra?

– Vi vet inte säkert om det fungerar, eftersom vaccinen har testats med tre veckor mellan doserna. Jag tycker absolut inte att man ska lägga upp sitt vaccinationsprogram efter sex veckor, men om leveranser försenas för vissa grupper är det kanske inte hela världen, säger Agnes Wold.

”Inte en bra lösning”

Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet och expert i regeringens referensgrupp för vaccin mot covid-19, håller med om att det är problematiskt att frångå vaccinschemat.

– I Storbritannien uppstod en situation där man snabbare ville vaccinera fler genom att bara ge en dos, men det är inte en bra lösning. Det finns inga kliniska data på att det fungerar. Den här situationen skulle aldrig uppkomma om det inte vore kort om doser, ingen skulle testa det med ett annat vaccin.

I USA debatteras även huruvida man bör ge en halv dos vid två tillfällen, för att kunna erbjuda vaccin till fler, men den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har invänt mot detta i nuläget. 

Joe Biden planerar däremot att öka vaccinationstakten genom att distribuera alla tillgängliga vaccindoser när han tillträder som president, i motsats till hur Trump-administrationen sparat en andra dos åt alla som vaccineras, rapporterar CNN

– Jag är inte för någon av lösningarna, men om man är tvungen till något av alternativen så tror jag att två halva doser är ett betydligt bättre alternativ än att bara ge en dos. Det är dock en nödlösning, och inget vi skulle rekommendera i Sverige, säger Lennart Svenson.

https://datawrapper.dwcdn.net/Aoe3Z/7

Se mer:

Vaccinforskaren gästade "Dina frågor" i Expressen TV.
Folkhälsomyndigheten tror på omfattande vaccinering även nästa år.
Norge och Finland har erbjudit hjälp – men varför har ingen sjukvårdspersonal kommit?