Nya restriktioner mot corona i Sverige

Regeringen inför nya restriktioner inför långhelgen då smittspridningen inte minskar. Här är de nya restriktionerna.
Statsminister Stefan Löfven,S.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kösystem ska upprättas utomhus vid trängsel i butiker.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Här är regeringens nya åtgärder för att försöka stoppa den ökande smittan.

Bland annat införs maxantal som får vistas i köpcentrum och butiker – och alkoholförsäljning förbjuds från klockan 20.

Samtidigt går Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken.

– Vi tar de beslut som behövs vid rätt tillfälle, säger statsminister Stefan Löfven.

Coronaläget är allvarligt i Sverige. Antalet smittade ökar och så även IVA-fallen. Flera regioner larmar om högt tryck på sjukvården.

Enligt Folkhälsomyndighetens eget scenario skulle smittan nå toppen i mitten eller i slutet av december, men det är oklart om så blir fallet.

Regeringen inför nu fler åtgärder för att begränsa coronasmittan.

– I år måste julen bli annorlunda. Situationen är fortfarande allvarlig, säger statsminister Stefan Löfven (S).

De nya restriktionerna innebär bland annat begränsningar för sällskap på restauranger, tidigare alkoholstopp på serveringsställen, samt maxantal på butiker och gym. Distansundervisning för gymnasieelever förlängs, och alla arbetsgivare ska se till att icke-essentiell personal arbetar hemifrån.

Varför kom inte det här i höstas när smittan ökade?

– Nu ser vi att vi behöver göra mer eftersom det är ett ansträngt läge i vården. Det är en ganska logisk förstärkning när vi ser att vi behöver göra det, säger Stefan Löfven.

Statsministern tycker fortfarande inte att det krävs en ”lockdown”, även om de nya åtgärderna innebär en betydligt mer omfattande nedstängning än tidigare.

– Det är en börda för folket, och på lång sikt skulle folk inte acceptera det. Åtta personer är redan en väldigt skarp åtgärd. Så vi följer vår strategi.

Här är de nya restriktionerna:

Maxantalet för sällskap på restaurang sänks från åtta till fyra personer. Från 24 december stoppas också alkoholservering efter klockan 20.00. 

Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte antalet hålls kommer verksamheterna att stängas ned. Dessa restriktioner gäller tills vidare.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken, under vissa tider när ”trängsel inte kan undvikas”. Myndigheten ska ta fram mer detaljerade råd för arbetspendling.

Gymnasielever ska ha fortsatt distansundervisning till 24 januari.

All verksamhet som bedrivs av staten, kommuner och regioner och inte är nödvändiga ska stängas ned till 24 januari. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar och museer.

Alla arbetsgivare, inom både privat och offentlig sektor, uppmanas se till att icke-essentiell personal arbetar hemma fram till 24 januari.

Alla butiker uppmanas ställa in mellandagsrean.

Rekommenderar munskydd – ska delas ut gratis

Den 7 januari uppdaterar Folkhälsomyndigheten sina råd kring munskydd, och ska nu rekommendera dessa i kollektivtrafiken när det inte går att hålla avstånd, enligt generaldirektör Johan Carlson. Munskydden ska även vara kostnadsfria för den som saknar.

– Riktlinjerna gäller arbetspendeln på vardagar, och vi kommer återkomma vilken tid det gäller och vilka munskydd som bör användas. Trafikföretagen ska tillhanda ett lager av munskydd, som ska ges gratis till de resenärer som har glömt. Rekommendationerna kommer gälla lika över hela landet.

Johan Carlson förtydligar samtidigt att Folkhälsomyndigheten inte har ändrat sin inställning till munskydd.

– Det finns vetenskapligt stöd, det är därför det används i sjukvården. Problemet om det appliceras i befolkningen är att man gör det enkelt för sig i stället för att hålla avstånd. Om antalet passagerare ökar för att man använder munskydd, det får inte ske, säger han.

I SVT:s ”Aktuellt” på fredagskvällen säger även statsepidemiolog Anders Tegnell att myndigheten inte ändrat sin linje om varken munskyddens effekt eller smittspridningen i kollektivtrafiken.

– Alla studier i världen talar för att det inte är stor del av smittan som uppkommer i kollektivtrafiken. Men vi befinner oss nu, som statsministern sa, i ett besvärligt läge. Vi har fastnat på en väldigt hög nivå av smittspriding och en hög belastning i vården. Då behövs alla små bitar som kan hjälpa till. Men det är fortfarande så att de grundåtgärder som vi har på plats som gör skillnad – inte de här extraåtgärderna på toppen, säger Tegnell.


Viktor Barth-Kron: ”Regeringen börjar få panik”

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade flera skärpningar av coronareglerna på fredagseftermiddagen. Viktor Barth-Kron analyserar.

Stefan Löfven (S): ”Vi behöver göra mer”

”Starka skäl – som vi tycker att vi har just nu”, säger Folkhälsomyndigheten om de nya rekommendationerna

”Svårt att nå längre med andra åtgärder”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken