Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler döda i USA än i Kina: ”Största prövningen” sedan andra världskriget

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
NEW YORK. Coronatält i Central Park.
Foto: DAN CALLISTER/SHUTTERSTOCK
LOS ANGELES. Tomt på kända shoppinggatan Rodeo Drive i Beverly Hills.
Foto: XAVIER COLLIN/IMAGE PRESS AGENCY / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
MIAMI. Här coronatestas amerikaner i en drive-thru.
Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN
LAS VEGAS. Människor undersöks innan de får komma in i ett tillfälligt boende för hemlösa.
Foto: DAVID BECKER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fler personer har nu dött i covid-19 i USA än i Kina.

– Det här kommer att bli två väldigt smärtsamma veckor, säger president Trump.

Nu varnar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för att coronaviruspandemin är den värsta globala krisen sedan andra världskriget.

Över 4 076 personer har hittills dött i smittan i USA, enligt siffror från Johns Hopkins University. Det är dubbelt så många som i lördags, då 2 060 personer hade dött.

Det senaste dygnet rapporterades 830 nya fall. 

Kina, smittans tidigare epicentrum, har rapporterat om 3 300 döda. Mörkertalet kan dock vara stort. Landet har också rapporterat siffror på ett annat sätt än WHO där enbart personer med symtom tagits med. Hongkong-kanalen RTHK har även berättat om sjukhus i Wuhan som vägrat ta in nya fall den senaste veckan – även om de uppvisat symtom.

Deborah Birx, samornare för Vita husets coronagrupp, sa under onsdagen att det totala dödstalet kan bli betydligt högre: mellan 100 000 och 240 000 personer, rapporterar CNN. Det kan jämföras med de 58 220 amerikanska soldater som dog under Vietnamkriget.

Guterres varning: Den största prövningen

FN:s generalsekreterare Antionio Guterres menar att coronaviruspandemin är den värsta globala krisen sedan andra världskriget. 

– Det finns en risk att situationen ökar instabilitet, oro och konflikter, sa Guterres i ett tal i FN-högkvarteret i New York, rapporterar Reuters.

Han ser flera risker i kombinationen av potentiell massarbetslöshet och sjukdom.

– Covid-19 är den största prövningen vi stått inför sedan FN grundades.

Mässhall byggs om även i London

Samtidigt ökar antalet smittade snabbt i Storbritannien. 1 789 personer har dött.

Över 25 000 personer har bekräftats smittade i landet, vilket är en ökning med 3 000 personer det senaste dygnet. Det är den högsta dagliga siffran hittills, rapporterar The Guardian.

Det gigantiska fältsjukhuset NHS Nighingale i mässhallen ExCeL London är snart redo att öppna, rapporterar Sky News som besökt lokalen.

Sjukhuset ska kunna ta emot upp mot 5 000 coronapatienter med start senare i veckan.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – så får du hela tiden de senaste nyheterna.

Fältsjukhus byggs i Central Park

Över 3000 personer har dött i USA efter coronavirusets framfart i landet.