Fler biverkningar – om man blandar vaccinen

Richard Bergström: "Viktigt att dela med oss av vaccindoser".
Astra Zenecas vaccin ges bara till personer över 65 i Sverige.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Använda sprutor med Pfizer Biontechs vaccin.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Personer under 65 som fått Astra Zenecas vaccin rekommenderas att få ett annat vaccin som andra dos.

Men de som blandar vaccin löper större risk för mildare biverkningar. 

Det visar preliminära resultat från en ny brittisk studie, enligt SVT Nyheter.

Det var i slutet av april som Folkhälsomyndigheten meddelade att de personer under 65 år som fått en första dos av Astra Zenecas covidvaccin rekommenderas att få en andra dos från en annan tillverkare.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa då att det inte fanns några studier som visade att det fanns risker med att blanda olika vaccin.

– Vi har följt utvecklingen, det finns fortfarande inga riktiga studier på det, men tillsammans i diskussion med andra länder har vi landat i att det rimliga är att använda ett Pfizers eller Modernas vaccin som andra dos till de under 65, sa han vid Folkhälsomyndighetens pressträff.

Kan ge milda biverkningar

De preliminära resultaten från ny brittisk studie visar dock att de som blandar Astra Zenecas vaccin med Pfizers drabbas av fler biverkningar än de som tar två doser från samma tillverkare, skriver SVT Nyheter.

Enligt forskarna rör det sig inte om några allvarliga biverkningar utan mildare varianter som feber, huvudvärk och trötthet.

– Våra resultat pekar på att strategin att blanda doser kan leda till ökad sjukfrånvaro dagen efter vaccination och det är viktigt att ha med det i beräkningen när man vaccinerar sjukvårdspersonal, säger Oxfordprofessorn Matthew Snape, som leder studien, till SVT.

Då samtliga deltagare i studien är 50 år eller äldre finns det enligt forskarna en möjlighet att biverkningsfrekvensen är högre för yngre personer.

Anders Tegnell säger till SVT att han inte tagit del av studien men att Folkhälsomyndigheten följer vaccinforskningen noga.

”Studien visar relativt lindriga biverkningar av samma typ som vi känner till sedan tidigare. Däremot visar den att dessa biverkningar förekommer oftare och med andra intervall än vad man sett förut. Vi följer kunskapsutvecklingen och avvaktar mer data.” skriver han till SVT.

Mammorna om att vaccinera sina barn

I USA diskuterar man om till exempel Pfizers vaccin ska användas på minderåriga barn. Så här resonerar kvinnor i Stockholm om att vaccinera sina barn i framtiden.