Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finland häver karantän av Helsingfors

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Finlands statsminister Sanna Marin.Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Finland häver karantänen av Helsingfors och resten av landskapet Nyland från och med i dag, onsdag.Foto: Vesa Moilanen

Finland häver karantänen av Helsingfors och resten av landskapet Nyland från och med i dag, onsdag.

Statsminister Sanna Marin uppmanar den finska befolkningen att fortsatt följa rekommendationerna för att minska smittspridningen.
Samtidigt har elever återvänt till skolor och förskolor i Danmark för första gången på en månad.

Finland häver coronaviruskarantänen av huvudstadslandskapet Nyland, meddelar regeringen på en pressträff i dag.

– Det finns alltså inte rättslig grund för att fortsätta. Regeringen måste upphäva begränsningen, säger Sanna Marin enligt Svenska Yle.

Hon understryker dock att detta inte innebär att Finlands befolkning kan slappna av, och att det inte är läge för Helsingforsborna att åka ut till sommarstugan.

– Läget är allvarligt och vi ska ta det allvarligt, säger hon och tillägger:

– Personligt ansvar är viktigt.

”Finlands Tegnell” om skillnaderna

Beslutet att öppna upp Nyland och Helsingfors har tagits i samråd med Finlands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten: Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Hälsosäkerhetsdirektör Mika Salminen – ”Finlands Anders Tegnell” – säger i en intervju med Dagens Nyheter att skillnaderna mellan grannländerna inte ligger i utgångspunkterna utan i utförandet.

– I Sverige tänker man att folk själva ska minska riskerna genom att tvätta händerna och undvika större folksamlingar, säger han och tillägger:

– I Finland ges samma rekommendationer, men dessutom har beslutsfattarna gått in för en lite skarpare linje för att begränsa situationer där det finns stor risk för snabb spridning. 

Danska skolor öppnar igen

I Danmark har skolor och förskolor hållit stängt i flera veckor, men börjar i dag slå upp portarna igen.

Öppningen av skolorna kommer att ske gradvis under veckan, men endast från förskola till och med årskurs sex.

Ett antal regler för att minska smittspridningen kommer fortsatt att gälla i danska skolor: eleverna ska tvätta händerna minst varannan timme, de ska placeras med två meters mellanrum, och undervisning ska ske utomhus i största möjliga utsträckning.

I Tyskland däremot, så rapporterar flera medier att landet kommer att förlänga karantänen till och med den 3 maj. Det kan dock komma att bli ännu längre.

Stort antal forskare riktar massiv kritik mot regeringens coronastrategi.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.